Tenisçi dirseği, dirsek dış tarafında günlük aktiviteler sırasında hissedilen ağrı ve fonksiyon kaybı ile bulgu veren bir ortopedik problemdir.
Tenisçi dirseği neden kaynaklanır?
Tenisçi dirseği adından da anlaşılacağı gibi tenis oynayanlarda tekniğe uygun olmayan vuruş yöntemlerinden kaynaklanır. Ancak hastalar incelendiğinde birçoğunda tenis sporu yapmaksızın dirsekte bulgular görüldüğü saptanmıştır. Özellikle tekrarlayan ve/veya zorlayıcı hareketler (ağır taşıma, tornavida çevirme,tekrarlayan mikrotravmalar, sekreterler, vb.) ile dirsek dış tarafında ağrı görülür. Tenisçi dirseği hastalığında, el bileğini yukarı kaldıran adelerin yapıştığı dirsek dış kısmındaki tendondaki mikroyırtıklar ve emflamasyon ağrıya neden olmaktadır.
Tenisçi dirseğinde ağrı nerede hissedilir?
Tenisçi dirseğinde ağrı kol (humerus) kemiğinin alt ucu dış kısmında lateral epikodil olarak adlandırılan bölgede hissedilir. Ağrı sürayi, çaydanlık gibi hafif objelerin bile kaldırma denemesinde hissedilir.
Tenisçi dirseğinde tedavi nedir?
Tenisçi dirseğinde ilk tedavi istirahat, eksersiz, ateller, antiemflamatuvar ilaçlar ve buz tatbiki uygulanır. Bu tedaviyi uygulamakta güçlük çeken hastalara fizik tedavi uygulanır. Bunlara rağmen bazı olgularda devam eden ağrılar için lokal enjeksiyonlar yapılır.
Tenisçi dirseğinde cerrahi tedavi hangi durumda uygulanır?
6 ay ve üzerinde diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen hastalara cerrahi tedavi uygulanır.