Teff tohumu hakkında bilinmeyenler

Teff tohumu hakkında bilinmeyenler

Son zamanlar da chia, kinoa, keten tohumu ve teff tohumu oldukça yaygınlaştı. ‘Bu besinlerin özelliği nedir? Bu besinleri tüketmeden zayıflayamıyor muyuz? Faydaları nelerdir? ‘ dediğinizi duyar gibiyim. Bu besinler glüten intoleransı olmayan kişilerin isterlerse kullanabilecekleri besinlerdir. Glüten intoleransı olan kişiler için ise alternatif bir çözümdür. Yaşam kalitemizi etkilememesi ve kolaylık sağlaması için besleyici ürünlerdir. İçeriklerine baktığımız da hepsi protein değeri yüksek besinlerdir. Bu besinleri tüketmek elzem değildir sadece sizin tercihinize ve alışkanlıklarınıza kalmış bir seçenektir.

Peki Teff tohumunu diğer besinlerden ayıran özelliği nedir?

Etiyopya’dan gelen teff tohumu, zorlu çevre koşullarına mükemmel bir uyum sağlar ve gıda güvenliğinde önemli bir rol oynar. Son yıllarda dünya çapında teff tohumu gün geçtikçe popüler hale gelmektedir. Teff tohumu bilinen en küçük tahıl çeşididir. Teff hem nemlendirilmiş hem de suyla tıkanmış toprak koşullarında yetişmektedir. Teff tohumunun içeriğinde 8 çeşit esansiyel aminoasit, yüksek demir ve kalsiyum içerir.

Glütensiz ve yüksek diyet lifi içeriğiyle tercih edilenler arasında başroldedir. Çölyak hastalığı ve glüten hassasiyeti olan hastalar tarafından buğday alternatifi olarak tercih edilmektedir. Bu kişiler kek, kurabiye, ekmek hazırlamak istediklerinde teff oranında artış kek hacminde azalmaya neden olabileceğini bilmelidir. Diğer tohumlara göre teff tohumu daha kolay una dönüştürülebilir. Ekmek elde etmek için, salatalarda besin değerini arttırmak için, çorbalarda kıvamı arttırmak için, sabah kahvaltılarında krep yapmak için kullanılabilir.

Teff Tohumu Faydalarına göz attığımızda ise;

1) Sporcular için tercih edilebilir bir besindir. Çünkü enerji arttırıcı ve eşsiz bir protein kaynağıdır.

2) Metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolünde destekleyicidir.

3) Glüten hassasiyeti ve çölyak hastaları için kolayca un haline getirilip alternatif yemek tariflerinde kullanılır.

4) Vejeteryan kişiler salatalara, çorbalara ekleyerek besin değerini arttırmak için kullanabilir.

5) Yüksek lif içeriği ile kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı olur. Diyabetli bireyler alternatif bir besin olarak kullanabilir.

6) Kemik erimesi problemleri olan kişiler içerdiği kalsiyum miktarı açısından rahatlıkla tüketebilirler.

7) Anemi problemi olanlar için demir içeriği fazla olduğundan dolayı tercih edebilirler.

8) Sodyum içeriği düşük olduğundan dolayı tansiyon ve kalp hastalarının kullanmasında bir sakınca yoktur.

Bu makale 13 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Meltem Yaman

Etiketler
Diyet yapmak
Dyt. Meltem Yaman
Dyt. Meltem Yaman
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube