Tatlı krizleri ile başetmenin yolları

Tatlı krizleri ile başetmenin yolları

Regl dönemi veya kilo verme sürecinde sık karşılaşılan durumlardan biri tatlı krizleridir. Özellikle de regl döneminde hormonal dalgalanmalar sonucu oluşan kan şekeri dengesizliği iştahı etkileyebiliyor. Bunun sonucunda da tatlı krizleri ortaya çıkıyor. Ayrıca, aç kalarak sık yapılan diyetler metabolizmanızı yavaşlatır ve iştahınızı açarak karbonhidrat krizi yaşamanıza neden olur. İster regl olsun, ister açlık diyetleri olsun, her iki durum da sizleri çikolata, bisküvi,  kek,  pasta, kurabiye gibi karbonhidrat tüketimine yöneltir. Bu besinleri tüketmeniz ise, daha fazla karbonhidrat eğiliminizi arttırarak daha çok karbonhidrat almanıza neden olur.

Ancak bu durumlar pek çok kişinin başına geliyor. Endişe etmeyin ve tercihlerinizi doğru yaparak tatlı krizlerini doğru yönetin. Önemli olanın şekerden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.

Tatlı krizlerini doğru yönetmek için;

Glisemik indeksi düşük besinler tercih edin.

Tarçınlı süt, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerden, şekersiz ve kuru meyveli yulaflı kurabiye veya bitter çikolata gibi besinlerden tercih edin.

Tarçın, karanfil, zencefil, kakule, kişniş gibi baharatları kullanın. Yemeklerden sonra tarçınlı ve karanfilli su tüketin.

Kuru kayısı, erik, yaban mersini gibi meyveleri ara öğününüzde herhangi bir kuruyemişle beraber tüketin.

Her öğün protein kaynağı bir besin tüketin.

Gün boyu kan şekerinin dengede kalması için güne kahvaltı ile başlayın.

En çok tatlı krizlerinin yaşandığı zamanlar ikindi ve akşam yemeğinden sonraki zamanlarda olduğu için sağlam bir ikindi ara öğünü yapın.

Meyvenizin üzerine tarçın ekin.

Meyveyi tek başına tüketmek yerine yanında süt, yoğurt gibi proteinli bir besinle veya badem, fındık gibi kuruyemişlerle beraber tüketin.

Şeker eksikliği serotonin eksikliği ile bağlantılıdır. Seratoninin büyük bir kısmı bağırsaklarda üretildiğinden ev yapımı yoğurt, kefir, turşu tüketerek bağırsak floranızı destekleyin.

Tatlı isteğinin en çok arttığı zamanlardan birinin stres olması nedeniyle stresinizi azaltmaya ve yönetmeye çalışın.

Uyku yetersizliğinde yaşanılan enerji düşüşü tatlı isteği yaşamanıza neden olabilir. Yeterli şekilde uyumanıza dikkat edin. Günde en az 6-8 saat uyumaya çalışın.

Şekersiz olarak yapabileceğiniz pek çok tatlı alternatifi, sizin bu dönemi daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.

YULAF VE MUZLU KURABİYE

½  çay bardağı yulaf ezmesini suda yumuşayıncaya kadar bekletin. 2 küçük muzu çatalla ezin. 2 küçük kuru kayısı ve 2 orta boy eriği küçük küçük doğrayın. Tüm malzemeleri 1 tatlı kaşığı ceviz veya fındık rendesi ile karıştırın. Fırın kabına dökün ve pişirin.

BALLI VE KURU MEYVELİ GRANOLA

1 fincan badem ve 1 fincan fındığı blenderden iri parçalar halinde çekin. 1 su bardağı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı pekmez ile karıştırın. 3 adet kuru kayısı ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin. Yağlı kağıdın üzerine serip önceden ısıtılmış 200 derece fırında ara sıra karıştırarak pişirin. Daha sonra soğumaya bırakın. Granolayı süt veya yoğurda karıştırıp mükemmel bir lezzet oluşturabilirsiniz.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Meltem Yaman

Etiketler
Zayıflama yöntemleri
Dyt. Meltem Yaman
Dyt. Meltem Yaman
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube