Doktorsitesi.com

Tatlı Krizi

Uzm. Dyt. Müge Özturna
Uzm. Dyt. Müge Özturna
18 Şubat 2020278 görüntülenme
Randevu Al
Tatlı Krizi

Herkesin diyet yaparken en çok zorlandığı konulardan biri de tatlı isteğiyle baş edememektir. Çoğu insan ihtiyacı olmadığı halde kendisini fazlasıyla tatlı ve çikolata yerken bulabiliyor. Bunun sonucu da diyet yapmayı tamamen bırakma ve yoğun pişmanlık hissi olabiliyor. Peki bu tatlı krizlerinin sebebi nedir?

Birçok sebebi olabilir. İlk sebebi yemek sonrası veya bazı saatlerde tatlı yemeyi alışkanlık haline getirmektir. Vücut alıştığı şeyleri tekrar etme eğilimindedir bu yüzden tatlı krizleri yaşanabilir. Bunun bir başka sebebi tamamen tatlıyı mutlu olmak için bir sebep görmektir. Örneğin kişi çikolatayı tamamen mutlulukla bağdaştırdığı için sürekli çikolata tüketir. Bunun tek çözüm yolu bunun mutlu olmak için tek yol olmadığını fark etmek ve daha farklı ilgi alanlarına yönelmektir. Tatlı krizleri alışkanlık veya psikolojik sebepli olmak zorunda değildir tamamen fiziksel nedenlerden dolayı da yaşanabilir. Fiziksel sebeplerinden en yaygın olanı insülin direncidir.

İnsülin direnci belirtileri nelerdir?

Sık sık yemek yeme isteği, doygunluk hissinin geç oluşması, tatlı tüketme isteğinde artış, kilo artışı insülin direnci belirtilerindendir. İnsülin direnci ilerde Tip 2 diyabet gibi daha ciddi durumlara yol açabileceğinden önlemi alınmalıdır.

Tatlı krizleri ile nasıl başa çıkabiliriz?

Basit karbonhidratlardan uzaklaşarak, beslenmede glisemik indeksi daha düşük olan kompleks karbonhidratlara yer vermek kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayacağından tatlı krizlerini azaltmaya yardımcı olur.

Tek başına meyve tüketmek kan şekerini aniden yükseltir sonrasında daha çok yeme isteği oluşmasını sağlar. Bu yüzden meyve tüketileceği zaman yanına protein kaynağı olan süt, yoğurt veya peynir eklenebilir.

Uzun süreli açlıklarda kan şekeri düşer ve tatlı isteği artar. Beslenmemize ara öğünler ekleyerek bunu en aza indirebiliriz.

Gün içinde su tüketimi ihmal edilmemelidir. Susuzluk hissi arttıkça bu tatlı yeme isteği ile karıştırılabilir. Tatlı isteği olunca öncelikle 1 bardak su içilmelidir.

Rafine ve işlenmiş paketli gıdaların glisemik indeksleri çok yüksek olduğundan sonrasında daha çok yeme isteği oluşturur. Bunun yerine daha sağlıklı tatlı atıştırmalıklardan yararlanılmalıdır.

Tatlı krizim tuttu ne tüketebilirim?

2 hurma ve yanında tarçınlı bir bardak süt sağlıklı bir ara öğün olacaktır.

1 adet orta boy muz, bir bardak süt ve kakaodan oluşan bir smoothie de tatlı isteğini bastırma konusunda etkili olacaktır.

Etiketler

Kilo almakKilo vermenin ideal yollarıKilo koruma programıKilo korumanın yollarıKilo vermeye yönelik önerilerKilo korumakKilo almamakSağlıklı beslenme önerileriSağlıklı beslenme alışkanlığıSağlıklı beslenme nasıl olmalıSağlıklı beslenmek için ipuçlarıTatlıya saldırmaSağlıklı beslenememeTatlı yemede artışTatlıya eğilimTatlı düşkünlüğüTatlı kriziTatlı yemeSağlıklı besleniyorumTatlı ihitiyacıTatlı kiriziTatlı ihtiyacıTatlı yeme isteğiTatlı tüketimiTatlı isteğiTatlı yeme ihtiyacıSağlıklı beslenmesi için ne yapabilirimSağlıklı beslenmek için önerilerSağlıklı beslenmekSağlıklı beslenme nasıl olmalıdırSağlıklı beslenme nedirTatlı krizleriTatlı krizlerini önlemeTatlı krizi neden olurDiyet tatlı tarifiDiyet tatlıDiyet tatlı tarif

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Müge Özturna

Uzm. Dyt. Müge Özturna

Uzm. Dyt. Müge Özturna, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik, Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak Diyetisyen unvanı almiştir.Yüksek lisans master eğitimini de Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır