Taş hastalığı nedir? Oluşmasında etkili faktörler nelerdir?

Op. Dr. Ertürk Ergin
Op. Dr. Ertürk Ergin
10 Mayıs 2016135 görüntülenme
Randevu Al
Taş hastalığı nedir? Oluşmasında etkili faktörler nelerdir?

Taş hastalığı kalıtımsal olarak geçer mi?

Böbrek taşı olan hastaların % 25"inde aile hikâyesi vardır.Böbrek taşı oluşumuna sebep olan birçok hastalık kalıtılımsaldır.

En sık hangi yaşlarda görülür?

Böbrek  taşları en sık 20-40 yaşları arasında görülür. Taş hastalığı erkeklerde kadınlardan 3 kat daha fazla görülür. Metabolik bozukluk ya da kronik idrar yolları enfeksiyonlarının büyük oranda sebep olduğu üst üriner sistem taş hastalığı kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Çocukluk döneminde, birçok araştırmacıya göre;  kız ve erkeklerde taş oluşumu eşit orandadır.

Neden Çukurova bölgesinde taş hastalığı sıktır?

Sıcak  bölgelerde yaşayanlarda taş hastalığı sıktır. Coğrafyanın taş oluşumuna etkisi ısı yoluyladır. Yüksek sıcaklık terlemeyi arttırarak, konsantre idrara sebep olabilir. Beraberinde taş oluşumunu artıran suyun sertlik derecesinin fazla olması da (örneğin-sodyum karbonat)  etkendir. Suyun içerisindaki bazı eser elementlerin azlığı veya yokluğu üriner taş oluşumunda rol oynar. İdrar çinko seviyesi düşüklüğü taş oluşumuna eğilimi arttırabilir.

Su alımı ne kadar etkilidir?

Aslında başrol oyuncu; su  alım miktarı ve alınan suyun özellikleridir. Yeterli su alımı taş oluşumunu engelleyen başlıca faktörlerden biridir. Seyreltik idrar atılımı kristalize olabilecek idrar bileşenlerini dilüe eder ve bunun yanında idrardaki serbest kristal partiküllerin yerleşmesi için gerekli ortalama zamanı azaltır.

Yiyecekler taş oluşumunda etken midir?

Evet, idrarda atılan maddelerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan değişik yiyecek ve içeceklerle alınan besinlerin taş oluşumuna anlamlı bir etkisi vardır.

Stres böbrek taş oluşumu arasında ilişki var mıdır?

Böbrek taşının strese sebep olduğu aşikar olsa da stresli bir yaşam biçiminin böbrek taşına neden olup olmadığı net olarak bilinmemektedir.

Taş nasıl oluşur?

Taş oluşumunda esas olay süpersatürasyondur. Bir bardak suda  tuz miktarı arttıkca suda erime azalır ve dibe kristalleşme ve çökme olur. İdrar miktarı azaldığında kalsiyum, okzalat, fosfat ya da ürat atılımın oranının artması ve sitrat ve magnezyum atılımının artması, kalsiyum okzalat süpersatürasyonunu artırır. Kristalleşme ve kristallerin atılamaması halinde taş oluşumu görülebilir.

Kristalleşmeyi önleyen  maddeler var mıdır?

Evet; Mağnezyum, sitrat, pirofosfat, nefrokalsin, glikozaminoglikanlar gibi maddelerdir.İdrar kristalleri çoğu idrarla izlenmekle birlikte, bu kişilerin hepsinde taş oluşumu izlenmez. Normal kişiler idrarlarında kristal oluşum, gelişimini engelleyen maddeler taşırlar.

Etiketler

Taş hastalığı kalıtımsal olarak geçer mi?Kristalleşmeyi önleyen maddeler var mıdır?Böbrek taş nasıl oluşur?Yiyecekler taş oluşumunda etken midir?Taş oluşumunda su içmek

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ertürk Ergin

Op. Dr. Ertürk Ergin

Op. Dr. Ertürk ERGİN, lise öğrenimini Konya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini de başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise  Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Aynı süre zarfında Chicago Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi Üroloji Kliniği'nde de bulunmuş olup Üroloji Klinik şefi Prof. Dr. Robert C Flanigan ile Ürolojik Onkoloji ve Ass. Prof. Dr. John P Mulhall ile Androloji, İnfertilitede Mikrocerrahi Teknikler alanlarında klinik çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır