Tanrıların gıdası çikolata

Tanrıların gıdası çikolata

Latince adı “tanrıların besini” anlamında “Theobromocacao” olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Çikolata, 16. yüzyılda Kristof Kolomb’un Orta Amerika’dan İspanya’ya getirdiği bir içecek olarak tanındı. Mayalar ve Aztekler önceleri çikolatayı acı ve soğuk bir içecek olarak kullanırken 17. yüzyılda İspanyollar’ın çikolataya şeker katıp sıcak olarak tüketmeye başlamasıyla çikolata günümüzdekine yakın bir hal aldı. O tarihten itibaren çikolata o tarihten itibaren daha çok zenginlerin tüketebildiği aranan bir içki oldu. 19. yüzyılda İsviçreliler içine süt ekleyerek çikolatayı yumuşak, tatlı, yenebilir bir hale getirdiler.

Son yıllarda zararlarıyla ilgili çok üzerine gidilse de doğru tüketildiğinde çikolata aslında düşünüldüğü kadar kaçınılması gereken bir besin değil. Aslında kakaonun içinde sağlığa faydalı birçok besin öğesi bulunur. Bunların en başında kansere ve bir çok hastalığa karşı koruyucu olan antioksidanlar gelmektedir. Yapılan birçok araştırmaya göre kakaoda bulunan çeşitli antioksidanlar kolestrol emilimini azaltıp LDL-kolestrolü düşürür, damar tıkanıklığını önler, tümör oluşum ve gelişimi riskini azaltır, kanserojen maddelerin yok edilmesini sağlayarak kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır, diyabet sebebiyle oluşan kataraktı engellediğine dair bulgular vardır. Ayrıca çikolatanın içinde bulunan antioksidan miktarı; kırmızı şarap ve elmaya göre oldukça yüksektir. (Yakın zamana kadar “ünlü” beslenme piramidine yüksek antioksidan kapasitesinden dolayı kırmızı şarabın da eklenmesi düşünülmekteydi!)

Yalnız tabi bu yazıyı okuyup da çikolata tüketimini çok arttırmak yanlış olur; çünkü yazıda bahsettiğimiz faydalar çikolatanın ana maddesi olan kakaoya aittir. Bu yüzden çikolata tüketimi sınırlı oranlarda olduğu sürece sağlığa faydalıdır ve sütlü çikolataya oranla kakao içeriği daha yüksek olan bitter çikolatanın tüketilmesi önerilir. Aşağıda da çikolataya ait bazı tanımları veriyoruz.

*Bitter Çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.

*Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.

*Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır

*Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.

*Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata beyaz çikolataların kombinasyonundan , karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır.

Afiyet olsun…

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem İncekalan

Dyt. Gizem İNCEKALAN, 1987 yılında Adana’da doğmuştur. 2004 yılında Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başlamış,  2006 yılında üstün başarı ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne geçiş yapmıştır. 2009 yılında Kopenhag Suhr’s Semminarium Üniversitesi’ nde eğitimine devam eden Dyt. Gizem İNCEKALAN aynı yıl Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Eğitim hayatı boyunca İstanbul Acıbadem Hastaneleri, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Hacettepe Hastanesi, Kopenhag Herlev Hospital ve Right Hospital‘ da stajyer diyetisyen olarak çalışmıştır. Özel Venüs Polikliniği Adana' da 2009 yılından beri ve Özel Metro Hastanesi' nde 2009 dan beri Çocuk ve Yetişkin Polikliniklerinde çalışmaktadır. Aynı zamanda 2009 yılından beri Özel Metro Hastanesi yeni doğan yoğun bakım ünitesinde metabolik hastalık, gelişme geri ...

Dyt. Gizem İncekalan
Dyt. Gizem İncekalan
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube