Doktorsitesi.com

TAMAMLAYICI BESLENME - BEBEKLERİN İLK BESİNİ

Dyt. Zümra Fındıkçı
Dyt. Zümra Fındıkçı
2 Aralık 202072 görüntülenme
Randevu Al
TAMAMLAYICI BESLENME - BEBEKLERİN İLK BESİNİ

6. aydan sonra, küçük küçük miktarlar ile tamamlayıcı beslenme başlar. Anne sütü alımı devam etmelidir. Beslemenin ardından anne sütü vermek bebeğin sindirimini rahatlatır.
İlk denenebilecek olan besinler: elma, muz, şeftali, havuç, patates (Kabuğu soyulmuş ve cam rendede rendelenmiş meyveler/az suda buhar ile haşlanmış ve çatalla iyice ezilmiş sebzeler)
Ardından: armut, kayısı, kabak, kereviz, balkabağı, enginar, taze fasulye, bezelye, ıspanak
Mevcut literatür, meyve veya sebzenin hangisinin önce verileceğinin önemli olmadığını söylüyor.
Her yeni besine 3 gün sonra geçilmeli.
Teker teker meyve suları denenir. Karışım meyve suyu yapmak için bebek önce karışımın içindeki meyveleri tek tek denemiş olmalıdır.

Yemeklerden sonra kaynamış-ılımış su verebilirsiniz. (biberon kullanmayın)

ÖRNEK BAŞLANGIÇ LİSTESİ
** miktarlar bebeğe özeldir. Hiçbir bebek yeme konusunda zorlanmamalıdır. Bebek gıdayı beğenmediyse 7-10 gün sonra aynı gıda tekrar denenebilir.
1. Gün

Öğleden önce: 4 çay kaşığı elma püresi

2. Gün

Öğleden önce: 6 çay kaşığı elma püresi

3. Gün

Öğleden önce: 8 çay kaşığı elma püresi

4. Gün

Öğleden önce: 6 çay kaşığı elma püresi

Öğleden sonra: 4 çay kaşığı şeftali püresi

5. Gün

Öğleden önce: 10 çay kaşığı elma püresi

Öğleden sonra: 6 çay kaşığı şeftali püresi

7. Gün

1 kahve fincanı (50 ml) elma+şeftali karışımı püresi

2. hafta

Yoğurt + meyve

Her gün taze mayalanmış yoğurt kullanılmalıdır.

Yoğurt da ilk gün 2-3 tatlı kaşığı ile başlanabilir.

Öğleden önce yoğurt, öğleden sonra meyve/sebze püresi şeklinde devam edilebilir.

7 günde 50 ml hedeflenir. 15 günde 1 çay bardağı yeterlidir.


3. hafta

Patates/havuç az suda buhar ile haşlanış ve çatalla iyice ezilmiş olmalı. Az miktarda başlanır, her gün 2-3 kaşık arttırılır ve 3 gün kuralına uyarak farklı sebzeye geçilir. Meyve ve yoğurt öğünlerine de bir yandan devam edilir.


4. hafta

Yumurta sarısının ¼’ü anne sütü ile karıştırılarak denenir. 2 gün sonra 1/2’si, 2 gün sonra ise tamamı verilir. 7. Aydan itibaren 1 tam yumurta sarısı yenebilir.

Yoğurt, sebze ve meyve püresine de devam edilir.

6. Ayda günde 2 öğün ek besin yeterli olur. Miktarlar bebeğin tartısına özel olarak beslenme uzmanı tarafından ayarlanmalıdır. Bu plan örnek olması bakımından paylaşılmıştır. Anne sütü 2 yaşa kadar verilmelidir.

• İlk denediğiniz yiyeceklerden daha da önemlisi, olası alerji veya intoleransı kontrol etmek için yeni bir yiyecek denemeden önce 3 gün beklemenizdir. Alerjiler sadece anafilaktik şok anlamına gelmez, aynı zamanda kızarıklıklar, sinirlilik, ishal ve / veya kabızlığı da içerir.

Etiketler

BebekEk gıdalarBebek besin miktariÇocuk beslenmesiBebek beslenmeEk gıdaBebek beslemeÇocuk beslemeEk gıdaya başlamaEk gıda başlanmasıEk gıdaya geçmekEk gıda alımıEk gıdaya başlama zamanıEk gıdaya geçme zamanıEk gıdaya geçiş zamanıEk gıda nelerden oluşmalıEk gıdayla beslenmeEk gıda yedirmeBebek besiniBebek beslemesiEk gıdaya geçişBebek besinleriEk gıdalara geçişBebek beslenme sorunlarıBebek beslenmesi ek gida baslamasiBebek beslenmesinde ek gıdalarBebek beslemede mama miktarıBebek besleme süresiBebek beslenmesinde ek gıdaBebek beslenmesinde ek gıdalara geçişBebek beslenmesinde etli sebze ve yoğurtBebek beslenmesi nasıl olmalı?Bebek beslenme yetersizliğiÇocuk beslenmesi nasıl olmalıdır?Çocuk beslenmesi nasıl olmalıTamamlayıcı besinlertamamlayıcı beslenme ilkeleriilk besin

Yazar Hakkında

Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı, Lise eğitimini 2015 yılında İstanbul Üsküdar Lisesi'nde (Sayısal) tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2018 -2020 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Aşçılık eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır