Takıntı hastalığı- obsesif kompülsif bozukluk (okb) ile baş etme becerileri

Pedagog Gamze Yücel
Pedagog Gamze Yücel
10 Ocak 20151782 görüntülenme
Randevu Al
Takıntı hastalığı- obsesif kompülsif bozukluk (okb) ile baş etme becerileri

Takıntı hastalığı -Obsesif Kompülsif Bozukluk  nedir ?

OKB kişiyi tekrarlayan düşünce ve davranışlar döngüsünde kısıtlayarak gündelik yaşam kalitesini bozar. Kişi, kontrol edemedigi yinelenen ve stres yaratan düşünce ve davranışlar nedeniyle huzursuz olur. Bu huzursuzlugun meydana getirdigi kaygi sebebiyle kişi bazı tekrarlayan ritüelleri ivedi olarak sergileme ihtiyacı hisseder. 

Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler saplantılarının ve takıntılarının gerçek dışı veya manasız olduğunun farkında olabilirler, fakat kendilerini durduramazlar

Takıntı hastalığı- Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri nelerdir ?

Pislik veya mikrop bulaşmasından korkuyorsaniz

Başkasına zarar vermekten korkuyorsaniz

Hata yapmaktan korkuyorsaniz

Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkuyorsaniz

Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı hissediyorsaniz

Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı hissediyorsaniz

Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama yaşıyorsanız

Tokalasmaktan,kapı tokmağına dokunmaktan cekiniyorsaniz

Kapı kilidi, ocağın altı gibi şeyleri sürekli kontrol ediyorsaniz

Rutin işleri yaparken içinizden veya yüksek sesle sürekli sayı sayiyorsaniz

Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenliyorsaniz

Belirli bir sıraya göre yeme mecburiyeti hissediyorsanız

İşleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı hissediyorsaniz

Anlamsiz esyalari topluyor veya biriktiriyorsaniz;

Bir uzmanla görüşünüz. Uzman yardımıyla takıntı hastalığı- obsesif kompulsif bozukluk ile baş etme becerilerini kazanabilirsiniz. Aksi taktirde yaşam kalitenizi, sevdiklerinizle ilişkilerinizi,işyerinizdeki performansınızı durumunuz olumsuz olarak etkileyebilir.

Etiketler

Takıntı hastalığı nedirTakıntı hastalığı neden olurObsesif kompulsif bozukluk neden olurObsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir ?Takıntı hastalığı belirtileri nelerdir ?Obsesif kompülsif bozukluk nedir ?Obsesif kompülsif bozukluk kimlerde görülür

Yazar Hakkında

Pedagog Gamze Yücel

Pedagog Gamze Yücel

GAMZE YÜCEL 17 Ocak 1984 tarihinde Gaziantep de doğdu. Yüksek Lisansını: Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü “KLİNİK PSİKOLOJİ” bölümünde tezli olarak tamamladı. (2016) İstanbul Aydın Üniversitesinde “Bilirkişilik Eğitimi” almıştır. (2019) Meslek hayatında 16. yılını doldurmuştur. Anaokulu, bakımevleri, danışmanlık merkezleri ve rehabilitasyon merkezlerinde ‘KURUM MÜDÜRÜ’ olarak görev almıştır. Alanında uzmanlaşmış yetkin isimlerden aldığı terapiler: “Psikoterapi- BDT- EFT- EMDR- ABA- Dil Konuşma Terapisi- Müzik Terapi- Oyun Terapisi- Hipnoterapi”dir.Çocuk ve yetişkinlere yönelik tüm test eğitimlerini tamamlamıştır.
Başlıca: ”Wıscr vb zeka testleri , Denver vb gelişimsel testler , Metropolitan okul olgunluğu testi, Roschach, MMPI, MMSE’dir. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Psikiyatri birim şefinin vizitlerine, Roschach, MMPI vb. Psikometrik incelemelere, EKT uygulamasına, Grup terapilerine katılarak Şizofreni, Bipolar Bozukluk, Şizoaffektif Bozukluk, Majör Depresyon, Atipik Psikoz hastalarının tanı ve tedavi süreçlerini gözlemlemiştir. Anaokullarına High Scope, Gems, Math Their Way, Montessori, Waldorf, Emilia, Orff vb. Uluslararası Eğitim Yaklaşımlarını kullanarak program hazırlamıştır. Kurumsal şirketlere yönelik: “ Tüketici Davranışları, Ekip Çalışması, Etkili İletişim Liderlik, Yöneticilik, Stres Yönetimi, Öfke Kontrolü, Motivasyon,” konularında profesyonel danışmanlık vermiştir.
Son olarak banka çalışanlarına yönelik “Pozitif İletişim” konulu seminer vermiştir. Personellere yönelik haftalık, aylık kişisel görüşmeler, İnsan Kaynakları departmanına destek verilmesi şeklinde çalışmalar yürüttü. Beykent Üniversitesi’nde “ E-TİCARET “ eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır. 21 Ağustos 2019 tarihinde İstanbul Ticaret Odası- Vergi Dairesi-Ruhsat başvuruları ile PSYCHE DANIŞMANLIK Kurumsal-Bireysel Danışmanlık şirketini kurmuştur. BAĞDER- Bağımlılıkla Mücadele Derneği‘nde ailelere -gençlere yönelik seminerler vererek görev almıştır.

Uzm

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır