Tahrip Edici Duygularla Başa Çıkmak İçin Öz şefkat

Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur
Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur
26 Ağustos 2022181 görüntülenme
Randevu Al
Zor duygularla başa çıkmak için öz şefkatimizi nasıl geliştireceğimize dair yardım kitabının tanıtımı.
Tahrip Edici Duygularla Başa Çıkmak İçin  Öz şefkat

Hayatımızda acı ve keder kaçınılmazdır. Yeterli olmadığımız hissinin verdiği korku, çözüm üretemediğimiz sorunlar karşısındaki dehşet hissi gibi zor duygularla her an karşı karşıyayız. Biz bu duygulara ne kadar direnirsek ıstırabımız da o kadar artacaktır. Dalai Lama şefkat için bir şeyin karşısında özgür olma durumu olarak bahsetmiştir. Öz şefkat tahrip edici duyguları kabul edip onlarla daha etkin bir şekilde mücadele etmemize yardım eder. Bizi zorlayan duygularla sıkı bir mücadele içine girmek yerine, acımızı kabul edip ona sevgi ve şefkatle yaklaşmamız ıstırabı dindirir ve sorunlarla daha etkin başa çıkmamızı sağlar. 

 

Sizi zorlayan bir duyguyla karşı karşıya kaldığınızda ilk olarak bedeninize dikkat kesilin. Örneğin potansiyel bir tehlike ile karşı karşıya kaldığınızda genellikle vücudunuzun kasıldığını hissedersiniz. Duygunun bedende yansımasini fark etmek aslında o duyguyu tanımlamanın ilk aşamasıdır. O duyguyu isimlendirdiğimizde ise duygumuzla başa çıkmaya hazırız demektir. İkinci aşama ise düşüncelerimizin bizi götürdüğü yeri tespit etmekle başlar. Başımıza bir felaket geldiginde neden ben, böyle şeyler hep beni bulur gibi düşünceler o duyguyla başa çıkmanızı zorlaştırır. Bunun yerine acının hayatın bir parçası olduğu bütün insanlarin hayatlarının belli dönemlerinde sorunlar yaşadığı düşüncesi oluştuğunda kendimize şefkat duymaya başlayabiliriz. Bu konuda yol göstermesi için Germer'in Öz şekatli Farkındalık kirabını öneririm. 

 

Etiketler

depresyon özşefkat farkındalık disiplin özdenetim bilinçlifarkındalık

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur

Uzm. Psk. Dan. Nurdan Samur

Nurdan Samur, Pamukkale Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü onur derecesiyle bitirerek psikolojik danışman olmaya hak kazanmıştır.  Lisans eğitimi süresinde film ve vaka analizlerine katılarak gelişimine katkı sağlamıştır.  Staj kapsamında gittiği okullarda bir çok veli ve öğrenci gözlemleme fırsatı olmuştur.
Ardından Pamukkale Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik yüksek lisans programına kabul almıştır. Yüksek lisans kapsamında lise öğrencileri için Duygu Düzenleme Psikoeğitimi düzenleyerek uygulamıştır. Ayrıca eğitim boyunca danışan almaya devam etmiştir.
Depresyon, kaygı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde etkin bir terapi olan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır.  Bilişsel Davranışçı eğitim 11 modül (Depresyon, Anksiyete ve Yaygın Anksiyete, Fobiler, Sosyal Fobi, Özgül Fobi, Agorofobi, Obsesif Kompulsif Bozukluk,Sosyal Anksiyete, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yeme Bozuklukları, Sağlık Kaygısı, Sınav Kaygısı) şeklindedir.  Bu eğitimi tamamladıktan sonra şu an Aile Danışmanlığı eğitimini almaktadır. Aldığı eğitimler doğrultusunda şu an online danışma yaparken bir taraftan da özel bir kolejde çalışmaktadır. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır