Süt dişleri neden korunmalıdır!

Süt dişleri neden korunmalıdır!

Çocuğunuz ilk süt dişi sürdüğünde pedodontist ile tanışmalıdır. Bu dönemde pedodontist çocuğunuzun diş, diş etleri, dil, damak ve yumuşak dokularını muayene eder. Ağız ve diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği, biberon ve emzik kullanımı, gece beslenmesinin diş sağlığına etkisi, dudak-parmak emme gibi zararlı alışkanlıkların giderilmesi gibi konularda ebeveynler bilgilendirilerek ilk muayenenin ardından pedodontistin belirleyeceği periyodlarla kontrollerin devam etmesi sağlanır. 

Süt dişleri neden korunmalıdır?

Süt dişleri, daimi dişler yerlerini alana kadar çocuğunuzun çiğneme, konuşma, estetik fonksiyonlarını yerine getirerek daimi dişlere rehberlik ederler. Çürük veya başa bir sebeple süt dişlerinin erken kaybı söz konusu olduğunda komşu dişler bu boşluğa doğru hareket ederek, alttan gelecek olan daimi dişin sürmesini engellemekte ve ancak uzun süreli ve pahalı ortodontik tedavilerle düzeltilebilecek çapraşıklıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle süt dişleri her çocuk için spesifik olan düşme yaşları gelene kadar ağızda tutulmalı, çekilmesi zorunlu olan dişlerin yerleri ise yer tutucu dediğimiz apareylerle korunmalıdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Aylin Gençkan

Dr.Dt Aylin Gençkan 1984 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak 2007 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.2008 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2012 yılında ‘Uzman Diş Hekimi’ unvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube