Erken çocukluk dönemi çürüğü (biberon çürüğü) nedir?

Erken çocukluk dönemi çürüğü (biberon çürüğü) nedir?

Ülkemizde çocuklarda çürük görülme sıklığı %60-95 oranındadır. Bu oran gelişmiş ülkelere oranla çok yüksektir. Erken çocukluk dönemi çürükleri birçok etmene bağlı olmakla birlikte genellikle bebeklerin geceleri uzun süre biberon içinde karbonhidratlı mamalarla beslenmesi ve emzirilmesi sonucu oluşur.  Üst ön kesici dişlerde önce şerit halinde dişetine yakın bölgede tebeşirimsi beyaz bir renk halinde belirir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka bir pedodontistebaşvurulmalısınız. Bu renk değişikliği süt dişlerinde çok kısa sürede büyük madde kayıplarına, diş apselerine ve alttaki daimi dişlerde kalıcı tahribatlara neden olabilir ancak erken teşhis çürüğün durdurulması açısından önemlidir. 

Çocuğumu erken çocukluk dönemi çürüğünden nasıl koruyabilirim?

Bebeğinizin içerisinde mama, inek veya anne sütü, şekerli sıvılar bulunan biberonla uyuması en büyük erken dönem çürüğü etmenidir. Çünkü uyku çürük aktivitesinin en yüksek seviyeye ulaştığı dönemdir. Uyurken ağızda bulunan karbonhidratlı içecek hızlı şekilde diş yapısına etkiyerek çürük oluşumuna neden olur. Eğer bebeğinizin biberon alışkanlığı varsa içerisine sadece su koymanız önerilir. 

Bebeğinizin emzik alışkanlığı varsa, emziği bal, reçel gibi şekerli yiyeceklere batırmayın.

Bebeğinizin gece beslenmesini pediatrist ve pedodontistinizinkontrolü altında ortalama 1 yaşında kademeli şekilde bırakmasını sağlayın.

Bebeğinizin ilk süt dişlerinin sürmesinden itibaren beslenme sonrası bebeğiniz uykuya dalsa bile dişlerini temiz ve nemli bir tülbent, gazlı bez veya parmak fırçalarla silerek temizleyin.

Bebeğiniz yeni doğduğunda ağız içerisinde hiç çürük yapıcı bakteri bulunmamaktadır. Dişlerin sürmesiyle birlikte bakterilerin tutunacağı ortam oluşur ve bebeğinizin ağız florası annesi yada bakıcısının ağız florasından etkilenerek şekillenir. Bu nedenle annelerin ve bakıcıların da bebeğin ağız içerisindeki bakteri birikiminde etkisi olduğu bilinmeli, ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Bir yaşından sonra yaşına uygun fırçalarla macunsuz şekilde bebeğinizin dişlerini fırçalamaya başlayın.

Süt dişlenme tamamlandığında (ortalama 3 yaş) çocuğunuzun dişlerini pedodontistinizin önerdiği, çocuğunuzun çürük aktivitesine uygun düşük oranda fluorid içeren ya da fluoridsizmacunlarla fırçalamalısınız. Fırçaya konan macun miktarı Amerikan Çocuk Diş Akademisi’nin önerisi doğrultusunda mercimek tanesi kadar olmalı ve macun su ile ıslatılmamalıdır. Bu yaş grubu el-motor becerileri açısından dişlerinin bütün yüzeyleri etkin şekilde fırçalayabilme kabiliyetine sahip değildir. Çocuğunuz önce kendi dişlerini fırçalamasına el koordinasyonlarının gelişmesi ve fırçalamayı alışkanlık edinmesi açısından izin verin. Bu sırada siz de kendi dişlerinizi fırçalayarak çocuğunuza örnek teşkil edebilirsiniz. Sonrasında çocuğunuzun arkasına geçerek dişlerini özellikle en çok çürüğe yatkın olan çiğneyici yüzeylerini plak ve yemek artığı kalmayacak şekilde temizlemelisiniz. Yaklaşık 6-7 yaşına kadar fırçalama esnasında çocuğunuza yardım etmeniz ve sonrasında etkin bir fırçalama yapılıp yapılmadığını kontrol etmeniz gerektiği araştırmalarla gösterilmiştir. Çocuğunuzun dişlerini nasıl fırçalayacağınız hakkında pedodontistinizdenyardım alınız.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Aylin Gençkan

Dr.Dt Aylin Gençkan 1984 yılında İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayarak 2007 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır.2008 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimine başlamış ve 2012 yılında ‘Uzman Diş Hekimi’ unvanını almıştır.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Dr. Dt. Aylin Gençkan
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube