Stresle yaşamak !!!

Stresle yaşamak !!!

                Stresin iki çeşidi vardır. Motive eden stres veya sağlıksız kötü stres. Bir toplantıda konuşma yapmadan önce hissettiğimiz stress motive edicidir, konuya odaklanmamızı sağlar. Bu tür stresler geçici ve kısa sürelidir. Bu stres bizi daha yüksek standartları yakalamamız için motive eder.Sağlıksız değildir.

                Kötü stres ise uzun sürer ve sona erdiren bir olay yoktur.Zamanla baskı hissi daha da artar.Çok fazla iş yükü nedeniyle bir türlü rahatlayamadığınız ve işlerinizi organize edemediğiniz zamanlar kendinizi sürekli baskı altında hissedersiniz.Bu durumda gevşeme dönemlerine ihtiyaç vardır.

                Kötü stresle başedebilirmisiniz? Öncelikle stres kaynaklarınızı belirleyip , bunlar için stratejiler geliştirmelisiniz.Stresinizi tetikleyen öğeleri listelemekle başlayabilirsiniz.

Dış kaynaklı stres:

1.Yaşam tarzınızın değişmesi:Evlilik, hamilelik, ev değişiklikleri,boşanma,yakınların kaybı

2.Yaşadığımız çevre:Çevre kirliliği, gürültü, trafik,

3.Beklenmedik olaylar:Kiranızın artışı, beklenmedik misafirler

4.Aile:Aile içi gerilimler, yakınlarınızın hastalanması,çocukların okul başarısızlıkları

5.İş stresi:İş yükünüzün artışı,yöneticinin artan talepleri

6.Sosyal:Karşı cinsle ilişkilerin bozulması, eşinizle tartışmanız

                Dış kaynaklı stresi yenmek için sağlıklı beslenmek,yeterli uyku ve egzersiz gevşemenizi sağlayacaktır.Problem çözmeye odaklanmak, zamanı iyi kullanmak, planlı olmakta katkı verir.

İç Kaynaklı stres:Daha çok kendimizden kaynaklanan stres

1.Belirsizlik:Yaşamla ilgili belirsizlikler, geleceğe dair içsel kaygılar

2.Beklentiler:İleri yönelik planlarınızı uygularken hissedilen kaygı

3.Sosyal Kaygı:Toplum önünde konuşmak, sosyalleşme

                Tüm bu düşünceleri aslında kontrol edebiliriz.Ancak iç kaynaklı stresin bir parçası olan kaygıyı kontrol etmek çok kolay olmayabilir.Bunun için stratejiler belirlemek gerekir.Gevşeme teknikleri, yürüyüş yapmak, bir arkadaşınızla konuşmak faydalı olacaktır.Stresi yok sayamayız ancak onunla baş edebiliriz.Yaşam tercihlerimizi değiştirmekle işe başlayalım;

*Arkadaşlarınız ve aileniz için zaman ayırınız.

*Bir hedefiniz olmalı(ulaşılabilir)

*Olumlu bir bakış açısı geliştirmeye çalışın

*İçinde bulunduğunuz anı değerlendirmek, zamanı yaşamak.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Banu Çaycı

Prof. Dr. Banu Çaycı, 1965 yılında Ankara''da dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamlamasının ardından tıp eğitimini de 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanınu aldı. Dr. Çaycı, 1995 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Uzmanı oldu. O tarihten günümüze değin ise Tıbbi Biyokimya Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam etti. Kendisi ayrıca 2004 ile 2008 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Laboratuarlar Koordinatörlüğü görevini de sürdürdü. 2011 yılında profesör unvanını alan Dr. Çaycı'nın özel ilgi alanları kanser metabolizması, obesite, egzersiz, bitkisel tedaviler ve akupunktur yer almaktadır. Dr. Çaycı'nın, 70'in üzerinde uluslararası makalesi, bir kitap çevirisi,100 fazla bilimsel t ...

Etiketler
Stres ile başetme yolları
Prof. Dr. Banu Çaycı
Prof. Dr. Banu Çaycı
Ankara - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube