Temporomandibular eklem (TME) dediğimiz Çene eklemi, alt çene kemiğini kafa isleletine bağlayan, ağzımızın açılıp kapanmasını sağlayan bir eklemdir.
TME hastalıkları toplumun önemli bir kesimini etkilemektedir. Pek çok kişi TME hastası olduğunun farkında değildir. Hastalığın oluşmasında stres çok önemli bir faktördür.
Ağız açıp kapama sırasındaoluşan ağrı, sesler (klik), ağız açma kısıtlılığı başa, boyuna, yüze ve kulak bölgesine vuran ağrılar, yüzde ve çiğneme kaslarında ağrılar, gerginlik hissi, çene ekleminin yerinden çıkması veya hiç açılmaması çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileridir.
Hastalıkların oluşmasından akut veya kronik travmalar sorumludur. Düşme, çarpma, darbe gibi akut travmalar nadiren karşımıza çıkar. Genellikle dişlerle yapılan yanlış hareketler, sert cisimleri ısırmak, kırmak, uyumsuz dolgu ve restorasyonlar, diş çapraşıklıkları, diş eksiklikleri gibi eklem üzerinde uzun sürede zarar oluşturan etkenler, kronik travmalar olarak tanımlanabilir. Günümüzde en çok karşımıza çıkan kronik travma strese bağlı diş sıkma-gıcırdatma alışkanlığıdır. Genellikle gece uyku esnasında gerçekleşen bu durum gün içinde de diş sıkma şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Gece uyku esnasında diş sıkan kişiler genellikle güne kasılmış, gergin yüz kasları ve tutulmuşluk hissiyle başlarlar. Gün ilerledikçe bir miktar rahatlama olabilir.
TME hastalıkları tedavisinde cerrahisiz ve cerrahili tedaviler mevcuttur. Cerrahisiz tedaviler, hastanın yaptığı yanlışlar hakkında bilgilendirilmesinden başlayarak, çiğneme sisteminin değerlendirilerek eksik dişlerin telafi edilmesi, kapanış bozukluklarının giderilmesi, kasların yorgunluklarını ve ağrıları telafi edebilecek ilaç uygulamaları, eklem splitlerine (dişlere takılan paklar), lazer uygulamaları, fizik tedavi ye kadar uzanabilir.
TME hastalarının pek çoğu stres nedeniyle diş sıkan kişiler olduğundan, bu hastaların geceleri yatarken kullanacakları gece koruyucusu plaklarını kullanmaları şarttır. Diş sıkmanın önüne geçebilmek için botoks uygulaması da yapılabilir. Ayrıca psikolojik olarak profesyonel yardım alınabilir.
Cerrahi tedaviler, eklem lavajı (yıkaması), eklem içi ilaç uygulamaları ve eklem ameliyatlarını içerir.