GÜLÜŞ VE YÜZ ESTETİĞİNDE İMPLANTLARIN ÖNEMİ
İlerleyen yaşla birlikte çürük, dişeti sorunları vs nedenlerle çekilen dişler fonksiyon, gülüş ve yüz estetiği kaybına yol açmaktadır. Çiğneme haricinde konuşma sırasında çıkartılan seslerin oluşumuna da yardım eden dişler ve dişlere yataklık yapan alveol kemiği, dudak ve yanaklara destek olan, yüz görünümde önemli estetik komponentlerdir. Diş çekimleri ile birlikte kemikde oluşan hacim kaybı, dudak ve yanaklarda dolayısı ile yüzde desteği yok etmekte kişiye bulunduğundan daha yaşlı bir görünüm kazandırmaktadır.
Günümüzde kaybedilen dişlerin telafi edilmesinde ilk alternatif olarak düşünülen dental implantlar, çene kemiğinin içine yerleştirilen diş kökünü taklit eden titanyumdan yapılmış malzemelerdir. Diğer protez yöntemlerine göre dişe en yakın estetik ve fonksiyonu yerine getirebilirler. Yerleştirildikleri bölgelerde kemiğe destek olarak diş çekimi sonrası karşımıza çıkan kemik doku yetersizliklerine de engel olmaktadırlar.
Hangi Diş Eksikliklerinde Uygulanabilirler?
Tek diş eksikliği, birden fazla dişin eksik olduğu bölgesel dişsizlikler ve tam dişsizlik gibi her tür vakada kullanılabilirler. Tek veya bölgesel dişsizliklerde sabit restorasyonlarla (çıkartılıp takılmayan) kullanılırlar. Tam dişsizliklerde sabit restorasyonlarla veya hareketli protezlere destek olarak kullanılabilirler. Hareketli protezlerin en büyük dezavantajı olan oynama problemi implantlar ile çözülebilir.
İmplant Tedavisi Zor mudur?
Diğer diş tedavilerinde olduğu gibi lokal anestezi altında kolaylıkla, ağrısız bir şekilde yerleştirilirler. Diş çekimi ile aynı seans da yerleştirilebildikleri gibi bazı durumlarda çekim yerinin iyileşmesi için 2 ay kadar beklenebilir. Genellikle yerleştirildikten sonra hareketli protez veya sabit kaplamalar için 2-3 ay beklenmesi gereklidir. Bazı durumlarda implantın yerleştirildiği gün protez veya kaplamalar geçici olarak da hastaya teslim edilebilir.