Doktorsitesi.com

SPORCULARDA HİDRASYON - SIVI ALIMI- SPORCU İÇECEKLERİ

Dyt. Zümra Fındıkçı
Dyt. Zümra Fındıkçı
9 Ekim 2020266 görüntülenme
Randevu Al
SPORCULARDA HİDRASYON - SIVI ALIMI- SPORCU İÇECEKLERİ

Su, toplam vücut kütlesinin %50-70’ini oluşturur. Egzersiz, sporcunun sıvı dengesinde bozulmaya yol açabilir. Özellikle sıcak çevre koşullarında optimum performansı yakalamak zordur. Egzersiz sırasında hidrasyon durumunu korumak, spora, çevre koşullarına, kişinin terleme oranına, aktivite türü, süresi ve yoğunluğuna göre değişir. Çoğu çalışma, egzersiz sırasında dehidratasyon ve kilo kaybının % 2'nin altında tutulması ve daha sonra sıvı alımının yeniden sağlanması durumunda sporcuların performansının etkilemediğini öne sürmektedir.

Vücut kütlesinin >%2’si kadar sıvı kaybının olduğu 90 dakikdan uzun süren  egzersizlerde performans kaybı yaşanır.

İyi bir hidrasyon uygulaması şu şekildedir:

-Egzersize hidrate olarak başlanmalıdır.

-Egzersiz sırasında dehidrasyon önlenmelidir.

-Bir sonraki egzersize kadar kayıplar yerine konmalıdır.

Egzersiz öncesi ve sonrası vücut kütlesinin karşılaştırılması, sporcu için aktivite sırasındaki hidrasyon stratejilerinin etkili olup olmadığını gösteren kolay bir yoldur.

Yetersiz sıvı alımını anlamak için takip edilmesi gerekenler:

Vücut kütlesindeki günlük değişikliklerin takibi (sabah uyanıldığında kütlede >%1.1’lik değişim)

Susuzluk hissi

İdrar renginin koyu olması (armstrong skalasına bakılır)

Farklı spor dallarına göre dehidrasyon risklerine bakıldığında;

Basketbol, voleybol, yüzme, jimnastik, beyzbol, <1 saat koşu, <1 saat bisiklet, <2 saat ve 2-5 saat triatlon düşük risk,

Tenis, 1-2 saat arası ve >2 saat üzerinde koşu, 5-9 saat ve >9 saat triatlon orta risk,

Futbol, rugby sporunda orta-yüksek seviyede risk olduğu görülmektedir.

Çevre koşullarına göre risk;

Doğrudan güneş ışığı ve minimum hava akışı olan sıcak nemli ortamlarda egzersiz yapan bireyler, maksimum ter oranlarına sahiptir ve en yüksek risk grubundadır.

Soğukta egzersiz sırasında ağır kıyafetler giyilmesi de terleme oranını arttırır.

Yüksek irtifada egzersiz yapmak da su ve elektrolit kayıplarında artışa neden olur.

Egzersiz sırasında, sporcular için lezzetli sıvılara erişim bu nedenlerle oldukça önemlidir. Her sporcuya özel kişiselleştirilmiş sıvı alım planları yapılmalıdır.

FONKSİYONEL SPORCU İÇECEKLERİ

Karbonhidrat, bu içeceklerin ana bileşenidir. Kas glikojenin tükenmesini önler. Rehidrasyonu sağlar ve egzersiz sırasında kaybedilen sıvı oranına göre ayarlanır. 

Etiketler

Su içmekSporSuyun önemiSu önemiSu kaybıSusuzlukSpor ve başarıSporda başarı içinSu tüketimiSporcular için beslenmeSporcular ve beslenmeSu rezerviSu içmeSporcuSu ihtiyacımızSu dengesiHidrasyon kaybıHidrasyonDehidrasyonHidrasyon kayiplariHidrasyon azalmasıSporcu beslenmesiSporcu diyetisyeniSporcu beslenmesi uzmanıSporcu beslenmesi nasıl olmalısporcularda beslenmesporcu beslenmesporcu beslenme programısporcularda rehidrasyonsporcularda hidrasyonsporcularda su tüketimi

Yazar Hakkında

Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı

Dyt. Zümra Fındıkçı, Lise eğitimini 2015 yılında İstanbul Üsküdar Lisesi'nde (Sayısal) tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2018 -2020 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde Aşçılık eğitimi almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır