Sporcularda ayak ve ayak bileği problemleri; stres kırıkları

Sporcularda ayak ve ayak bileği problemleri; stres kırıkları

Stres Kırıkları

Stres kırıkları bir kemiğin aşırı kullanımdan sakatlanması olarak tanımlanabilir. Vücuttaki kemikler onlara yüklenen yüke yanıt vererek sürekli değişir ve kemikler kendilerini tamir ettiği için hücrelerde sürekli yenilenmeler olur. Kemikte ne kadar yük varsa, burada kalsiyum birikmesi olasılığı o kadar yüksek olur. Daha az kullanılan kemiklerin içinde kalsiyum miktarı daha azdır. Tekrar eden yükün stresi kemiğin kendini tamir etme yeteneğini aşarsa, kemik yapısı içinde küçük kırıklar oluşmaya başlar.

Özellikle bacak, ayak ve pelvik kemiklerinde bu durum sık görülür. Bu kemikler yürüme, koşma ve sıçramadan kaynaklanan kuvvetleri emmek zorundadır. Her adımla vücut ağırlığının 12 katına kadar yük oluşur ve kemikler, eklemler, kaslar ve bağdokuları bu kuvvete karşı vücuda yastık görevi görmek zorundadır.

stres-kiriklari

Kemik hücrelerinin yenilenme faaliyetleri, osteoklast faaliyetiyle (kemiğin çözülmesi) osteoblast aktivitesi (kemik oluşumu) bir denge içindedir. Kemik baskı altındaysa, mikroskobik hasarlar görür. Osteoklast hücreleri kemiklerdeki yükü emmek için harekete geçer ve sakatlanmış kemik bölgesi zayıflar. Bir sonraki sakatlanmaya kadar uzun bir süre geçerse osteoblast hücreleri hasar görmüş alanı tamir etmek için daha fazla kemik hücresi üretir. Eğer osteoblast sürecinde sakatlanmış bölge için yeni kemik hücresi üretimine yeterli vakit tanınmazsa mikro kırıklar daha büyük bir alan oluşturmak üzere bir araya gelir ve sonuç olarak ortaya bir stres kırığı çıkar.

Stres kırığında özellikle sakatlanmış kemik üzerine yük bindiği zaman ağrı ve şiş görülebilir. Genellikle röntgen filmleri normal görünür.

Kemiğin hasar görmüş bölümündeki stres devam eder, bölgedeki mikroskobik hasar ilerlerse, kemik bütünlüğü tümüyle kesintiye uğrayarak röntgende görülebilen kırıklara neden olabilir.

Stres kırıkları genelde aşağıdaki şu yerlerde meydana gelir:

Ayağın metatarsal kemikleri

Ayaktaki sandal kemik (naviküler kemik)

Kalsenus (topuk kemiği)

Tibiya (kaval kemiği)

Fibula (baldır kemiği)

Femur (uyluk kemiği)

Kalçadaki femur boyun

Kalçadaki pubik rami

Sakrum ve

Bel omurgasındaki pars artikularis

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Stres kırıkları ve tedavisi nasıldır
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube