Sorunsuz evliliğin artık çok nadiren yaşandığı günümüzde sorunlu evliliklerde en güncel, ve pratikte en sık rastladığımız yalnışları ve bu yalnışlara uygun öneriler.
1-Çözüm odaklı değil dram odaklı olmak: İlişki varsa, sorun vardır ancak önemli olan sorunlara yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşmaktır. Negatife vurgu yaparak kutuplaşmak, sürekli sorunların dramatik yönüne vurgu yapmak yerinee uzlaşmak ve pozitif bakış açısıyla çözüm üretmek gerekmektedir.
2-Arkadaşlarla, avukatınızla, patronunuzla paylaşmak yerine terapiste gidin; Sadece paylaşmak amaçlı çok güvendiğiniz bir arkadaşınızla sorununuzu paylaşmak geçici bir süre işe yarayabilir. Yada sizin yaşadıklarınıza benzer sorunlar yaşayan bir arkadaşınızın deneyimlerinden faydalanmak faydalı olabilir. Ancak paylaşım dışında arkadaşlarınızdan akıl almanız çok yanıltıcı olabilir. Herkes kendi deneyim ve geçmişinin etkisi altında size akıl vermek ister. Çaresizlikten size ya da ilişkinle örtüşmeyen önerileri uygulayıp herşeşeyi daha çözümsüz bir hale getirebilirsiniz. Evlilik terapistiniz bu konuda size çok objektif ve işe yarayacak önerilerde bulanacaktır.
3-Anababayla paylaşmak; Sizin aranız düzeldiğinde eşinizle anababanızın arasının düzelme ihtimali olmayabilir. Yada sorun bu paylaşım nedeniyle kontrolden çıkabilir.
4-Güç savaşı tuzağına düşmek: Bazen eşler arası tartışmalar bir güç savaşına dönüşebilir. Stres altında bilinçaltımız acımasızlaşıp her yol kullanılabilir moduna na geçebilir. Sonradan pişman olabileceğimiz küfür şiddet ya da son zamanlarda sıkça rastladığımız “tedbir kararıyla uzaklaştırma”(gerçekten gerekmediği halde) artık sorunun kendisi haline gelebilir.
5-Ben asla değişmem beni böyle kabul ettin yaklaşımı: Eğitimi, görgüsü bilgisi ne olursa olsun hemen her insan zaman zaman bu cümleyi onaylayabilir ancak bu bakış açısı ilkel ve narsist sayılabilecek bir bakış açısıdır. Yeni bir sorun ve yeni bir zamanda 10 yıl önceki duruşunuzun işe yaraması beklenemez. Ya da bu duruşu dayatmak ilişkinin bitmesine neden olur.
6-Evlilik terapisinin işe yaramayacağını düşünmek: Evlilik terapisi araştırma, bilimsel veri ve deneyimlerden faydalanan ve bu konuya odaklanmış bir terapi biçimidir. O nedenle sizin göremediğiniz düşünemediğiniz bir çok şeyi size gösterebiir. Ancak terapist seçimi konusunda dikkatli olun.
7-Şükretmemek: Sorunlara rağmen şükretmek ve bu bakış açısıyla çözüm aramak yerine, yüksek beklentilerle, kıyaslamalarla ve gerçekçi olmayan isteklerle sorunlar azalmaz artar.
Evlilik terapisi, boşanma, sorunlu evlilik, evlilik terapisti, ve sizlerin uygun göreceği anahtar kelimeler….
Dr. M. Levent Soylu
Psikiyatr- evlilik ve cinsel sorunlar uzmanı