Soru cevap 3

Soru cevap 3

Soru: 70 yaşında bir hastayım. Cilt kanseri tespit edildi. Ne şekilde tedavi edilmesi gerekir? Bundan tamamen kurtulmak mümkün mü?

Yanıt: Cilt kanserlerinin değiik tipleri vardır. Melanom denilen tip daha kötü seyirlidir. Tedavi etmeden önce etraf lenf bezlerine ve başka organlara yayılmadığından emin olmak gerekir. Bunun için tümöre boyalı bir madde verilir ve boyanın hangi lenf bezine gittiği araştırılır. Bu, kanserin yayılma yolunu gösteren bir yöntemdir. Kanser yayılmışsa ilk bu lenf bezine gitmiş anlamına gelir. Dolayısıyla boyalı lenf bezi çıkarılıp incelendiğinde burada kanser yoksa hastalık yayılmamış demektir ve ciltdeki tümörün tamamen çıkarılması hastanın tedavi edilmesini sağlar. Lenf bezinde tümör varsa ciltteki tümöre ek olarak o bölge lenf bezlerinin de tamamen çıkarılması gerekir. Koruyucu tedavi olarak ta interferon denilen bağışıklık sistemini düzenleyici ilkaçlar kullanılır. Bundan yine de tamamen kurtulunabilr. Ancak nüks olasılığı vardır. Cilt kanserinin diğer tipleri daha iyi seyirlidir ve diğer organlara yayılmamışsa ameliyatla çıkarılması tedaviyi sağlar.

Soru: 45 yaşında akciğer kanseri bir hastamız var. Hastalık yayılmış. Kemoterapi alıyor. Tedaviye ilaveten hangi yiyecekleri yemesi kanserin tedavisine yardımcı olur?

Yanıt: Besinlerin kanserden korunmada önemli etkilerinin olduğu bilinmektedir. Kanser olmadan önce daha çok sebze ve meyva ağırlıklı yiyeceklerin tüketilmesi, hayvansal yağ ve protein tüketiminin azaltılması kanser riskini azaltan faktörlerdendir. Ancak kanser olduktan sonra sebze ve meyvaların tedavi edici etkisi yoktur. Kemoterapi alan bir hastada beslenme, tedavinin yan etkilerini önlemede ve ilaçların daha iyi tolere edilmesini sağlamada önem kazanır. Mideyi tahriş etmeyen daha çok haşlanmış gıdaların az ve sık olarak tüketilmesi, bol sıvı alınması ve vücudun kaldırabileceği egzersizlerin yapılması uygun olur.

Bu makale 29 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Tecimer

Prof. Dr. Coşkun TECİMER, 1957 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1974 yılında Ankara Mustafa Kemal Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1987 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1990 yılında 4 ay süreyle İngiltere’de Londra Üniversitesi Royal Postgraduate Medical School Hematoloji Bölümü’nde, Finlandiya’da Helsinki ve Kuopio Üniversiteleri İç Hastalıkları Hematoloji Bölümleri’nde çalışmalarda bulunmuş olan Prof. Dr. Coşkun TECİMER, 1991 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na Öğretim Üyesi olarak atanmıştır. 1993 yılında aynı anabilim dalında Doçent Doktor unvanı almıştır. İnönü Üniv ...

Etiketler
Kemoterapi
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
İstanbul - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube