Sömestr döneminde çocuğunuzun sağlığına vakit ayırın

Sömestr döneminde çocuğunuzun sağlığına vakit ayırın

Ebeveynler çocukların omuz ve bel dengesizliği olan skolyoz tedavi ve ameliyat süreçleri için daha çok sömestr tatilini tercih ediyorlar. On beş günlük tatilde çocuklarının sağlığı için vakit ayıran anne-babalar bu dönemi en verimli halde geçirmek istiyorlar. Ebeveynlerin skolyozu erken tanımaları, çocuğun bir uzman kontrolünde takibinin yapılması ve ameliyat sonrası bakım ise çok önemli.

Doğuştan gelen bir rahatsızlık olan skolyoz, çocuğun ana rahminde iken omurgalarının anormal oluşması veya birleşik kalması sonucu gelişebilen; ana etkenin genetik yatkınlık olduğu düşünülen bir hastalık. Henüz küçük yaşlarda görülen skolyoz, genellikle doğumsal problemlere bağlı oluyor ve hızlı ilerliyor. Küçük yaş skolyozu tedavi edilmezse akciğer ve solunum problemleri, kalp problemleri, ciddi kozmetik ve psikolojik sorunlarına sebep oluyor. Bu hastalık sıklıkla ergenlik döneminde belirginleştiği için tedaviye başlamak ve tedavi sürecini de iyi dinlenerek, gözetim altında geçirmek gerekiyor. Ebeveynlerin skolyoz ameliyatı olduktan sonra çocuklarının sağlığına vakit ayırmaları ve bunun için çocukların boş olduğu dönem olan sömestr tatilini tercih etmeleri idealdir.

 Küçük Yaş Skolyoz Hastalığı Tedavi Seçenekleri

Skolyoz hastalığında saptanan bulgular omurga diziliminde bozukluk, omuz dengesizliği, belde asimetri ve kalça kemiklerinin birinde öne çıkıklıktır. Küçük yaşta ortaya çıkan skolyoz tedavisi çocuğun yaşına, eğriliğin türüne ve yerine göre değişiklik gösteriyor. Tedavi seçenekleri ise gözlem, korse tedavisi ve skolyoz ameliyatı şeklinde üç başlıkta toparlanabiliyor. Omurga eğikliklerine göre 25 dereceye kadar gözlem yapılıyor, 25-35 derece arası korse kullanımı tavsiye ediliyor, 35-40 derece sonrasına ise ameliyat öneriliyor.  0- 5 yaş arası çok küçük çocuklarda ise korse uygulamak zor olduğu için genel anestezi altında yapılan düzeltme, gövde alçıları tercih ediliyor. 50 derecenin üstündeki eğriliklerde en son tedavi yöntemi olan skolyoz ameliyatı uygulanıyor. Skolyoz ameliyatı iyileşme süresi bir haftayı buluyor. Fiziksel kısıtlamaların olduğu bu dönemde çocukların ebeveynlerin hastalığın bilincinde olmaları ve çocuklarını düzenli kontrol ederek takip etmeleri gerekiyor. Bu bilinçle ebeveynler genelde ameliyat ve sonraki tedavi süreçleri için çocuklarının evde oldukları sömestr dönemlerini tercih ediyor.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çağatay Öztürk

Doç.Dr.Çağatay ÖZTÜRK, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004 yılında Şişli Florence Nightingale Hastanesinde göreve başladı. Nisan 2012 yılında Doçent Doktor ünvanını aldı. Çoğunluğu omurga cerrahisi alanında olmak üzere 100’ün üzerinde uluslararası yayın ve kitap çalışması bulunan Doç. Dr. Çağatay Öztürk, özellikle omurga cerrahisi alanında bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.Halen Liv Hospital Omurga Cerrahisi Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Etiketler
Küçük yaş skolyoz hastalığı
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube