Solunum fonksiyon testleri

Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
27 Eylül 20081794 görüntülenme
Randevu Al
Solunum fonksiyon testleri

Solunum fonksiyon testleri 

Solunum fonksiyon testleri spirometre denilen cihazlarla yapılan , akciğerlerin kapasitesini ve fonksiyonel durumunu objektif olarak ölçmeye yarayan , göğüs hastalıkları uzmanlarının en sık başvurduğu tanı yöntemidir. Yani bu test ile, bir solukta akciğerlerin alabildiği hava hacmi ve ardından bu havanın güçlü bir şekilde dışarıya verilmesi sırasındaki hava akım hızı ölçülebilir. 

Solunum fonksiyon testleri hangi durumlarda gereklidir?

Nefes darlığı, hırıltı veya uzun süren öksürük şikayetlerinde 

Astım veya KOAH (Kronik Bronşit, Amfizem) tanısı konulması ve bu hastalıkların birbirinden ayırımında,

Bilinen Astım ve KOAH hastalarının takibinde, tedavilerinin düzenlenmesinde,

Akciğer hastalığı gelişmesi riski olan kişi ya da grupların taranmasında (Anne - babasında astım olan, ara sıra gıcık tarzı öksürük gibi çok belirgin olmayan şikayetler tanımlayan, astım açısından genetik riski yüksek kişiler; sigara içenler, maden ocağı çalışanları)

Genel anestezi alacak solunum veya alerji problemi olan hastalarda, ameliyat öncesi değerlendirme ve gerekli tedbirleri almak için

Doğumsal ya da sonrada oluşmuş göğüs deformitelerinin (şekil bozukluklarının) solunuma etkisini araştırmak amacıyla yapılır. 

Solunum Fonksiyon Testleri spesifik üniteler dışında, mümkünse Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılmalı ve değerlendirilmelidir.

Etiketler

Solunum fonksiyon testleri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır