Şok diyetler ve sağlık dışı gerçekler!

Şok diyetler ve sağlık dışı gerçekler!

Dergilerde, gazetelerde, televizyonda sıklıkla duymuşsunuzdur “şok diyet” söylemini.  Mankenlerin, ünlülerin ve diğer reklam ile kar sağlayan insanların sıklıkla kullandığı bir dikkat seçme yoludur. Dünyada ve ülkemizde uygulanmalar yapılan ve listeleri elden ele dolaşan bu diyetler sağlığınızı nasıl etkiliyor düşündünüz mü?

Zayıflamak isteyen bir kişi zayıflama ilaçları, toz besin takviyeleri, zayıflama aletleri, detoks uygulamaları ve kendilerini aç bırakma, aşırı egzersize yönelme gibi yöntemleri denemeyi tercih eder. Tartıda istediği sonuçlara ulaşan kişiler sağlıklarından neleri kaybettiklerini fark edemezler. Ne yazık ki sağlıklı beslenme ve bedeninize uygun fiziksel aktivite dışı tercihlerin çoğu sizi sağlıklı bir sonuca götürmez.

Diyetler her zaman kişiye özel ve bilimsel bir dayanağa bağlı olmalıdır. Her kişinin günlük kalori, karbonhidrat, yağ, protein ihtiyacı farklı olmakla birlikte yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve sağlık durumuna göre de değişir. ŞOK DİYET adı altında kitaplarda, internet sitelerinde önerilerden yola çıkarak mucize sonuçlar beklemeyin. Unutmayın! Her diyet herkes için aynı sonucu doğurmayacaktır. Pek çok diyet MUCİZE  ya da KİLO VERMENİN EN KOLAY YOLU gibi gösterilmeye çalışılsa da hiçbir diyetin bilimsel olarak böyle bir özelliğe sahip olmadığını bilmelisiniz. Şok diyetlerin tek amacı sizi daha az kalori alımına yönlendirirken, uzun süreli uygulamalarda vücudunuzda beslenme yetersizliğine sebep olmaktır.

Deneyimlerim ve gözlemlerim insanların genellikle herkes kısa yoldan ve hızlı kilo verebilecekleri diyetlere yöneldikleri ve kısa sürede kilo verseler bile kısa süre içinde fazlasıyla geri aldıkları yönünde. Şok diyetler uygulayan çoğu kişinin beslenme öyküleri ve günlük besin tüketim miktarlarını incelediğimde bir günde 1000 kcal’nin altında kalori aldıkları. Bu diyetler açlıkla daha fazla baş etme stresi yaratırken, diyete dayanma gücünüzü de azaltmaktadır.

Kendinizi sağlıklı beslenmeden yoksun bıraktığınız şok diyetlerde vücut enerjini ve ruh haliniz olumsuz etkilenir.

Metabolizmanız durumu kontrol altına almak için yavaşlar.

Vücut yağı enerji olarak harcamak yerine vücut sıvılarını atmaya yönelir.

Yetersiz protein alımına bağlı kas kayıpları vücutta yıkıma neden olmaktadır.

B grubu vitaminler başta olmak üzere oluşan vitamin yetersizlikleri sinir sisteminizi etkiler; yorgunluk, depresyon ve hafıza problemleri oluşturur.

Sağlık kurallarına uyan sağlıklı bir diyeti daha uzun süre uygulayabilirsiniz. Az besleyici ve az çeşitli diyetlerde vücudunuz isyan edebilir ve diyetten saparak yeniden kilo almaya başlayabilirsiniz. Yaşamınız boyunca sağlıklı beslenme planı uygulamanın bilincine ulaşmak için doğru kaynak ve kişilerden doğru bilgileri edinin. Diyetin sağlığına katkı sağlaması gerektiği bilincinde olun.

Sağlıklı ve formda günler dilerim.

Diyetisyen & Yaşam Koçu

YEŞİM ÖZDEN

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yeşim Özden

Etiketler
Şok diyetlerin zararları
Dyt. Yeşim Özden
Dyt. Yeşim Özden
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube