Şok dalgası ile böbrek taşı kırma (eswl) yönteminin ne tür yan etkileri vardır?

Op. Dr. Murad Çeltik
Op. Dr. Murad Çeltik
25 Ağustos 20141780 görüntülenme
Randevu Al
Şok dalgası ile böbrek taşı kırma (eswl) yönteminin ne tür yan etkileri vardır?

Vücut dışından uygulanan ve ilk olarak 1980 yılında kullanılmaya başlanılan şok dalga ile böbrek taşı kırma yöntemi(ESWL) idrar yolu taşlarının tedavisinde büyük değişikliğe yol açmıştır. Önceleri böbreğinde veya idrar yollarında taşı olan ve bu taşların kendiliğinden düşemeyeceğine karar verilen her hasta açık ameliyat yöntemi ile tedavi edilebilirdi. ESWL yönteminin ortaya çıkması ile bir çok hasta ameliyatsız kolayca tedavi edlebilir hale gelmiştir. Günümüzde daha gelişmiş ESWL cihazları ile böbrek ve idrar yolu taşları kolayca tedavi edilebilmektedir. 

ESWL yöntemi  taşları şok dalgaları ile küçük parçalar haline getirmektedir, idrar kanallarından gecebilecek boyuta gelen taşlar kolayca dışarı atılabilmektedir. Taş kırma işleminde taş üzerine olan bu yıkıcı ve parçalayıcı kuvvet taşı parçalarken böbrekler ve komşu organlardaki ince duvarlı damarsal yapılarda yaralanmaya yolaçarak kanamaya sebep olabilir. Aynı şekilde bu işlemin çok miktarda yapılması skar oluşumuna ve organ kayıplarına da sebebiyet verebilir.

TAŞ KIRMA İŞLEMİNE BAĞLI ERKEN DÖNEMDE OLUŞAN SORUNLAR

 1-Taş parçalarının idrar yolu tıkaması, idrar geçişini engellemesi şiddetli böbrek ağrısı yanında böbrekte genişleme yaparak böbrek fonksiyonlarında bozulma yapabilir. Bu tıkanıklığa bağlı olarak enfeksiyon tablosu oluşarak pyelonefrit ismi verilen ciddi böbrek iltihabı oluşabilmektedir.

 2- Taş kırma işleminde parçalara bağlı sorunlarla çok karşılaşmamak için belli bir boyutun üstünde(1.5 cm) ESWL işlemi uygulanmamalıdır. Cerrahi operasyonu riskli olan ve ESWL yapılma zorunluluğu olan hastalarda işlem öncesi double J stent takılması idrar kanalının tokanması ve enfeksiyon gelişimine karşı koruyucu olmaktadır.

ŞOK DALGASI İLE BÖBREK TAŞI KIRMA (ESWL) HAMİLELİKTE KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR

 

 

 

Etiketler

Eswl ile taş kırmaEswl ile böbrek taşı tedavisi nasıl yapılırTaş kırma yöntemleri nasıl uygulanırTaş kırma yönteminin riskleri var mıdırBöbrek taşı kırma yöntemleri nelerdir

Yazar Hakkında

Op. Dr. Murad Çeltik

Op. Dr. Murad Çeltik

Op. Dr. Murad ÇELTİK

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.