Soğuk algınlığı hakkında

Soğuk algınlığı hakkında

Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk algınlığına yakalanma riskimiz çok yüksek Psikolojik stres,üst solunum yollarını etkileyen alerjiler, adet dönemleri ve vücut direncini düşüren diğer durumlar soğuk algınlığına yakalanma riskini arttırmaktadır.

Dengeli beslenmek ? bol sıvı almak? düzenli egzersiz??‍♀️ stresten uzak durmak ve bağışıklığı güçlendirmek soğuk algınlığından korunma yöntemleridir. 

Özellikle bu mevsimde C vitaminini????beslenmemizde baş köşeye oturtuyoruz. Ekinezya, mürver, zencefil, adaçayı, kuşburnu, ıhlamur çaylarını tüketebiliriz. 

Bağışıklığı güçlü tutmak için; probiyotik?(yoğurt,kefir,turşu), beta-glukan?(tahıllar; özellikle yulaf) ve antioksidanlardan( A vitamini?C vitamini? E vitamini? selenyum?) faydalanalım.

CHİA TOHUMU

Vitamin mi? A,B ve E

Mineraller mi? Demir, iyot, magnezyum..

Chia tohumu içeriğinde bulunan değerli vitamin ve minerallerle vücudumuz için gerekli olan bir çok şeyi barındıran harika bir tohumdur. Yüksek lif içeriği ile sindirim dostudur. Bağırsak florası için gerekli probiyotik bakterilerin büyümesini destekler, sindirim sistemini rahatlatır. Aynı zamanda lif oranının yüksek olmasından ötürü kan şekerini düzenleyicidir. Kan basıncını ve kolesterolü dengeleyici özelliği ile kalp krizi geçirme riskini azaltır, diyabete karşı koruma sağlar.

Yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerinin büyümesini sınırlandırır.

KABIZLIK

Kabızlık, yaygın intestinal hastalıklardan biridir. Çalışmalara göre kadınlarda erkeklere göre daha fazla rastlanmakta ve yaş ilerledikçe prevelansının da arttığı belirtilmektedir.

Genellikle sağlıklı insanlarda kabızlığın sebebi diyetin posasının azlığı, hareketsizlik, düşük enerji alımı, yetersiz sıvı alımı, depresyon-anksiyete ve kronik laksatif kullanımıdır.

Kabızlığa çözüm olarak beslenme tedavisinde, çözünen ve çözünmeyen posa alımını yeterli düzeye gelecek kadar arttırmak gerekiyor. Tam tahıl içeriği yüksek besinler, sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar, çorba ve yoğurt gibi besinlere kepek ilave ederek posa alımını arttırabilirsiniz. Bol sıvı tüketimi şart! Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.

Probiyotikler ve prebiyotikler! Canlı, iyi huylu bakteriler ve onların en sevdiği besinler yorgun bir bağırsağı tekrar canladırabilirler.

Ayrıca araştırmalara göre etkili biçimde spor yapmak bağırsağın ölçülü bir şekilde çalışması konusunda katkıda bulunur.

Kansızlık olarak bilinen demir eksikliği, günümüzde oldukça yaygındır. Demir eksikliğinde; avuç içinde solukluk, halsizlik, iştahsızlık, çarpıntı, kulak çınlaması, saç ve tırnaklarda cansızlık ve yıpranmalar görülebilir.  Demir beslenmemizde 2 formda bulunur; 

?Biyoyararlılığı yüksek Hem demir: Emilim oranı %20-30 seviyesindedir. Kırmızı et , organ etleri, yumurta, balıkta bulunur. 

?Biyoyararlılığı düşük olan non-hem demir: Emilim oranı %5 seviyesindedir. Baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerde bulunur.

 ?Demir içeren besinleri tüketirken yanında C vitamin tüketmek demir emilimini önemli ölçüde arttırmaktadır. 

?Ara öğünlerimizde kuru meyve ve çiğ kuruyemişler tercih etmeliyiz. ?Öğünlerimizde çay, kahve tüketmemeli ve yemek yedikten en az 1 saat sonra tüketmeliyiz. 

?Kepekli ekmek yerine tam tahıllı veya çavdar ekmeği tercih etmeliyiz. 

 

Bu makale 10 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Çiğdem Gözler

Dyt.Çiğdem Gözler, 29 Ağustos 1994 tarihinde doğmuştur. Yeditepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2017 yılında Beslenme Ve Diyetetik Uzmanı olmuştur. 

2016 yılında Yeditepe Üniversitesi Hastanesi,2016 yılındaOkmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi,2016 yılında Eyüp Devlet Hastanesi, 2017 yılında İstanbul Tacirler Eğitim Vakfı T.E.V. Sultanbeyli İlçe Devlet Hastanesi,2017 yılında Medical Park Bahçelievler Hastanesi, 2017 yılında Bağcılar Devlet Eğitim ve Araştırma Hastanesi,2017 yılında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde stajlarını yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Danışmanlık merkezi'nde ve Simi Pilates’te devam etmektedir.

 

 

 

 

Dyt. Çiğdem Gözler
Dyt. Çiğdem Gözler
Hatay - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube