Smear

Smear

Smear testi (CVS) nedir?

Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de kanser- kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.

Smear testi ('Smir' olarak okunur) ; (rahim ağzından) cam üstüne ince yayma,  rahim ağzından sürüntü alma, CVS (Cervico- vaginal smear testi), PAP testi veya  PAP smear testi gibi isimlerle de anılmaktadır.

Test nasıl yapılır? 

Kadın doğum uzmanı muayene esnasında steril fırçalar kullanarak rahim ağzı dokusundan hücre örnekleri alınarak bir cam üzerine yayılır ve daha sonra bu sprey ile fiske edilerek patoloji laboratuarına gönderilir.

Pap Smear Testi acılı bir işlem midir? 

Pap smear testi yapmak için rahim ağzından hücre alınırken hasta ağrı veya acı hissetmez. Bu tür işlemler jinekolojik check up sırasında zaten rutin olarak yapılmaktadır, yapılırken çoğu hasta hiçbir şey hissetmemektedir.

Anormal smear testinin anlamı nedir? 

Testin amacı, rahim ağzındaki enfeksiyonları ve anormal (kanser yapıcı özelliği olan) hücreleri tespit etmektir. Her smear testi yaptıranda kanser şüphesi vardır diye bir kural yoktur. ASCUS, LGSIL ve HGSIL gibi durumlarda takip veya kolposkopi ile ileri tetkik gerekebilir. 

Test sonucunda göre rahim ağzı kanserine işaret eden bulgulara rastlandığında tedavi erken dönemde başlanır. 

Normalde bir kadının yılda bir kez bu testi yaptırması karşılaşma olasılığı olan rahim ağzı kanserinin erken teşhisiyle erken tedavi sağlar ve hayat kurtarır. Bu testle rahim ağzı kanserine en erken dönemde tanı konulması mümkündür.

Smear testini kimler yaptırmalıdır? 

Adet görmeye başlayan her kadın menopoza kadar zaman içinde uygun görülen periyotlarda (normal koşullarda yılda en az 1 kez) bu testi yaptırmalıdır. 

Smear testi erken tanı koymaya olanak sağlayan bir test olduğundan şikayeti olmayan kadınların da bu testi yaptırmaları gerekir. 
• Rahim ağzı yarası olanlar 
• Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı duyanlar 
• Adet dönemi dışında kanaması olanlar 
• Sürekli akıntısı olanlar 

vakit kaybetmeden bu testi yaptırmalıdır.

Test ne zaman yapılmaz? 

Bu testi yaptırmak için en uygun zaman iki adet arasının ortasından adetin başlangıcında kadarki dönem içindedir. Yani adet öncesi dönemde daha sağlıklıdır. 

Ancak adetsiz her dönemde yaptırılabilir. Testi yaptırmadan önce 48 saat cinsel ilişkide bulunulmaması, hazneye ilaç (rahim içi fitilleri) konulmaması daha sağlıklı sonuç alınmasına yardımcı olacak önlemlerdir.

Risk grubundaki kadınlar daha sık kontrol edilmelidir... 

Eşinde HPV öyküsü olanlarda, kendileri daha önceden HPV öyküsü geçiren kişilerde, genital herpes (genital uçuk) tanısı konmuş hastalarda, genital siğilleri olan (tedavi edilmiş olsalar bile) hastalarda üç ayda bir ya da doktorun uygun gördüğü periyotlarda bu testin yapılması gerekmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Smear test
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube