Skolyoz ve örnekleri

Skolyoz ve örnekleri

Skolyoz omurganın yana doğru 10 dereceden fazla çarpıklığıdır. Bir hastalık değil, birçok hastalıkla birlikte görülebilen bir şikayettir. Skolyoz kelimesi Yunanca “çarpık” anlamına gelmektedir. Omurganın en yaygın şekil bozukluğudur. Özellikle 30 dereceyi geçen skolyozlar adolesan (ergenlik) dönemde kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görülmektedir. Görülme sıklığı da yaş gruplarına göre %0,5-3 arasında değişir.

Günümüzde eğriliği tama yakın düzelten yöntemler geliştirilmesine rağmen, nedeni konusunda kesin bir sonuca ulaşılamamıştır. Skolyozun bir kısmı omurgada yapısal değişikliklere neden olmayan postural ve tek taraflı bacak kısalığına bağlı dengeleyici skolyozlardır. Diğer bir kısmı ise ağrıya bağlı olan tiptir. Omurgada yapısal değişikliklere sebep olan skolyozlar temelde 3 tiptir; sebebi bilinmeyenler (idiopatik), doğuştan omurga anomalisine bağlı olanlar (konjenital) ile adale ve sinir sistemi problemleri nedenli olanlar (nöromuskuler). İdiopatik olanlar bütün skolyozların % 80’nini oluştururlar. Görülme yaşına göre üç gruba ayrılır. Bunlar infantil (0-3 yaş), güvenli (3-10 yaş) ve adolesandır (10-18 yaş). Adelosan tip en sık görülendir.

Ailelerin genellikle çocuklarında bir duruş bozukluğu olduğunu fark etmeleri ile doktora başvuru olur. Duruş bozukluğu bir omuzun yüksekliği ya da bel girintilerinde asimetri şeklinde görülebilir. İleri derece eğriliklerde nefes darlığı ve kalp problemleri görülebilir. Öne eğilme testi ile sırtta oluşan eğrilik ve kamburluk belirginleşir. Röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (gerekli hastalarda) ile gerekli ölçümler, anormal omurgalar, deformiteler ve spinal kord problemleri tespit edilir. İnfantil ve jüvenil tiplerde eğriliğin ilerlemesine göre tedavi planlanır. Adelosan eğriliklerin 40 dereceden küçük olanları, korse ve ayakkabı modifikasyonları ile takip edilebilir, ama bu uygulamaların etkinliği tartışmalıdır. 40 derecenin üzerindeki eğrilikler cerrahi olarak tedavi edilir.

Tedavi genellikle eğriliğin tama yakın düzeltilmesi ile sonuçlanır.Hastalar bir kaç günde yürütülür, iki veya üç hafta içinde okullarına devamı sağlanır. Ameliyat sonrası dönemde 2 ay kadar korse kullanılır. 1 yıl sonra aktif sporlara dönebilir. Hastaların boyları ameliyat sonrasında 3-6 cm uzayabilir.

Skolyoz Örnekleri

Tedavi Öncesi & Tedavi Sonrası

Prof.Dr. Ahmet Yılmaz Şarlak Skolyoz Tedavisi

Skolyoz Nedir

Skolyoz Tedavisi

   

Skolyoz Nedenleri

   

Skolyoz Sonuçları

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ahmet Şarlak

Prof.Dr Ahmet ŞARLAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1979 yılında Uludağ Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1992 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 

Omurga eğrilikleri ve kemik yumuşak doku tümörleri konusunda yurtdışında Kore ve Amerika deneyimlerinin ardından 1995 yılında Kocaeli Üniversitesi’ne gelerek Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nı kurmuştur. Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Skolyoz tedavisi
Prof. Dr. Ahmet Şarlak
Prof. Dr. Ahmet Şarlak
Kocaeli - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube