Siyatik mi bel fıtığı ağrısı mı ?

Siyatik mi bel fıtığı ağrısı mı ?

Özellikle L4-L5 ve L5-S1 disk hernileri siyatik sinir hattında oldukları için bu iki bulgu birbiriyle çok karışabilir. Bel fıtığı ilk döneminde bacağa yayılan ağrı yapmayacaktır. Ancak protrüzyon arttıkça, ya da disk ekstrüde ya da sekestre olursa bacağa yayılan ağrı artar, hatta bu dönemde hastanın hiç bel ağrısı kalmayabilir. Siyatik sinir genellikle bel fıtığı dışında üzerinde bir bası olduğu zaman bulgu verir. Bu durumu da en sık priformis sendromunda görürüz. Siyatik sinir aşağıya kaslara doğru uzanırken priformis kasının ya üzerinden ya ikiye bölünerek arasından, ya da tamamen altından geçer. Bu tür durumlarda priformis kasında spazm varsa siyatik sinir sıkışabilir. Bel fıtığına bağlı ağrıda , ağrı, uyuşma ve karıncalanma dermatom dediğimiz belli bir hattı takip eder. Tüm bacağa yayılmaz. Ancak priformis sendromunda tüm bacağa yayılan ağrı olabilir. Bir de bel fıtığında kişi bacağını uzattığı zaman ağrı daha çok artarken, priformis sendromunda etkilenmeyen taraf üzerine yan yatıp etkilenen bacağı hafifçe karına doğru çektiğiniz zaman hastanın ağrısı artacaktır. Eğer muayene ve klinik bulgularla tanı konamıyorsa MRG , EMG gibi tetkiklerle tanı kesinleştirilmelidir. Bu iki durumun tedavisi de birbirinden fark gösterir. Priformis sendromunda priformis kasını gevşeten egzersizler, priformis kası üzerine yapılan fizik tedavi uygulamaları, tetik nokta ve derin enjeksiyonlar  kullanılırken, disk hernisinde  ise hastanın durumuna göre Mc Kenzie, lomber stabilizasyon, motor kontrol egzersizleri, nöral mobilizasyon egzersizleri , disk seviyesine uygulanacak fizik tedavi ajanları, gerekirse nöralterapi, epidural/kaudal enjeksiyonlar yer almaktadır.

Bu makale 8 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin

Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, 22 Kasım 1979 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. 

Diyarbakır Asker Hastanesi, Edirne Devlet Hastanesi, Silopi Devlet Hastanesi, Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, gibi bir çok kurumda görev almış olan Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, uluslarası hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunmaktadır.

Doç. Dr. Hasan Kerem ALPTEKİN, mesleki çalışmalarına İstanbul Belşiktaş'da bulunan Alptekin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Siyatik ağrı
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin
Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube