Sistoskopi nedir?

Sistoskopi nedir?

Sistoskopi, başta mesane kanseri olmak üzere diğer bazı klinik durumlar (Taş, tümör, prostat vs) için kullanılan, sistoskop adı verilen ışıklı-kameralı endoskop kullanılarak mesanenin ve idrar kanalının(üretra) incelenmesine imkan sağlayan temel tanı/teşhis yöntemidir. Sistoskopi günü-birlik bir işlemdir, hastanede kalmayı gerektirmez. Steril şartlarda, saha temizliğini takiben, lokal (sprey veya jel), spinal veya genel anestezi altında;  Sert (rijit) veya esnek (Flexible) bir kamera ve ensturman(sistoskop), idrar yolundan(üretradan) girilir ve mesaneye kadar ilerletilerek bu alanlar ayrıntılı biçimde incelenir. 

Sistoskopi işlemi ile tümörden ve şüpheli alanlardan biyopsiler alınabilir, sitolojik inceleme amaçlı mesane yıkama sıvısı alınabilir, mor ışık kullanılarak daha ileri inceleme (fotodinamik tanı vs) için uygulamalar yapılabilir, ve bazı tedavi uygulamalarına da (VUR-enjeksiyonları)  imkan verir. Hastanın bu inceleme sırasında aşikar bir mesane tümörü saptanırsa, hastanın isteği ve onayı dikkate alınarak tedavi ve evrelendirme amaçlı rezeksiyon (ilk cerrahi tedavi) yapılabilir. Sistoskopi; mesane kanseri tanısında, takibinde, tümör nüksünü kontrol etmede bu gün için hala altın standart bir yöntemdir.

Lokal anestezi altında yapılırsa inceleme sırasında eğer  ani idrar yapma isteği duyabilirsiniz. İnceleme sonrası idrarınızda birkaç gün kan gelebilir, idrar yaparken yanma, ağrı, daha sık veya ani idrara çıkma ihtiyacı  ve hafif zorlanma olabilir. Bu etkiler kısa vadelidir, 3-5 günden daha uzun sürerse enfeksiyon olasılığı nedeniyle doktorunuza başvurmakta fayda var. İşlemden sonra  birkaç gün daha fazla sıvı tüketmeye gayret edilmelidir (ortalama yetişkiler için günde 3 litre).

Sistoskopi sırasında alınan biyopsiler ve yıkama suyu sitolojisi patolojik yönden incelelenip raporlandıktan sonra, sonuçlara bağlı olarak doktorunuz bundan sonraki tedavi takiplerinizi hakkında sizi bilgilendirecektir.

Bu makale 21 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakkı Perk

KİŞİSEL PROFİL 25 yılı aşkın süredir Üroloji alanında Türkiye ve Dünyanın çeşitli yerlerinde; binlerce ameliyat, on binlerce tedavi gerçekleştirmiş; üroonkoloji, taş, prostat ve diğer üroloji alanlarına katkıları olmuş; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir Üroloji Uzmanıyım. 1959 Doğumlu | Evli | 2 Çocuk Babası, İyi dercede ingilizce bilmekteyim. EĞİTİM & KARİYER Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Doktor  | 1986 Mezunu, Ankara, Türkiye Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı, Üroloji Uzmanı | 1990 Mezunu, Ankara, Türkiye Süleyman Demirel Üniversitesi, Doçent & Profesör Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı | 2004 - 2008, Isparta, Türkiye Ankara Onkoloji Hastanesi Üroloji Kurucu Şefi, Üroonkoloji Üroloji Şefliği | 2009-2011 Ankara, Türkiye Amerikan Hastaneleri, Üroloji Departmanları Şef ve K ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Prof. Dr. Hakkı Perk
Prof. Dr. Hakkı Perk
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube