Sırt ağrısı - miyofasiyal ağrı sendromu

Sırt ağrısı - miyofasiyal ağrı sendromu

 


SIRT AĞRINIZ MI VAR?
 
 
1942 yılında ilk kez Janet G. Travell tarafından tanımlanan miyofasyal ağrı sendromu ( MAS ),
oldukça sık görülen ve özellikle baş-boyun, omuz ve sırt bölgelerini tutan bir hastalıktır.
 
Günümüzde de birçok kişi sırt ağrılarından yakınmaktadır. Kronik ağrılar nedeniyle hekime başvuran hastaların yaklaşık %30–50 sinde MAS bulunduğu bildirilmiştir.
 
Özellikle 30–50 yaş arası kadınları etkilemektedir.
 
MAS nedir?
 
Miyofasyal ağrı sendromu (MAS) bir ya da birkaç kas ve/veya kas zarını (faysa) etkileyen ve tutulan kaslarda tetik nokta ( trigger point ) olarak adlandırılan hassas noktalarla karakterize bir hastalıktır.
 
Sebebi nedir?
 
En sık neden kas/ kas zarı dokusunun ani bir incinme sonucu zorlanmasıdır. Akut travma sonucu kas içinde küçük, sınırları belirli, hassas alanlar (tetik nokta) meydana gelir. Bu tetik noktalar incinme sonrası kas içinde gizli (latent) şekilde kalır. Gizli tetik noktalar tekrarlayan incinmeler, aşırı sıcak veya soğuk gibi çevresel nedenlerle aktif hale gelir.
Aktif noktalar istirahat sırasında da ağrılı elle hissedilebilen gergin bir kas bandı ile karakterizedir.
 
Ne gibi şikâyetler olur?
 
Baş-boyun, omuz, sırt gibi etkilenen vücut bölgelerinde sürekli bir ağrı şikâyeti olur. Kaslarda gerginlik, eklemlerde kısıtlılık, yorgunluk ağrıya eşlik edebilir. Ağrı hafif ya da şiddetli, yanıcı, periyodik ya da süreklidir. Soğuk hava, viral enfeksiyonlar, ruhsal gerginlik ve stres ağrıyı artırır. İstirahat, kısa süreli hafif aktivite, sıcak uygulamalar ağrıyı azaltır.
 
Sabah yataktan kalkarken hareket kısıtlılığı ve tutukluk hissedilir.
 
Hastalar genellikle günlük aktiviteler sırasında yorgunluk ve güçsüzlükten yakınırlar. Yataktan yorgun kalktıklarını ifade ederler. Tabloya uykusuzluk ve depresyon eşlik edebilir.
 
Dengesizlik, baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi, deride hissizlik veya fazla hassasiyet, tutulan bölgede soğukluk hissi gibi nadir belirtiler görülebilir.
 
MAS tanısı nasıl konur?
 
MAS ‘da tanı koydurucu bir laboratuar veya görüntüleme tekniği yoktur. Ayrıcı tanıda diğer hastalıklar ekarte edildikten sonra klinik muayene ile tanıya gidilir. MAS tanısı için beş major ve en az bir minör kriter gereklidir.
 
Majör Kriterler :
Bölgesel ağrı şikayeti
Tetik noktadan belirli bir alana yansıyan ağrı ve duysal değişiklik
Erişilebilen kaslarda ele gelen gergin band
Gergin band boyunca bir noktada aşırı hassasiyet
Ölçülebilen hareket açıklığının azalması
 
Minör Kriterler:
Tetik noktanın basınçlı bastırılması ile ağrı olması
Gergin banttaki duyarlı noktanın bastırılması ve iğneleme ile bölgesel seğirme yanıtı
Duyarlı noktanın enjeksiyonu veya kasın gerilmesi ile ağrının azalması
 
 
 
MAS hangi hastalıklarla karışabilir?
 
Kas ve iskelet sisteminde kas ağrısı yapabilen tüm hastalıklar MAS ile karışabilir. Bu nedenle tanısı için diğer hastalıkların ekarte edilmesi gerekmektedir. Miyofasyal ağrı sendromunun en kolay karışabildiği durum kas ve iskelet sisteminde yaygın ağrı ve hassas noktalarla karakterize bir yumuşak doku romatizması olan fibromiyalji sendromudur.
 
Tedavisi nedir?
 
MAS’da tedavinin esasını tetik noktalarının ortadan kaldırılmasıyla, ağrı kısır döngüsünün kırılması oluşturur. Bu amaçla pek çok lokal
tedavi yöntemi kullanılabilir.
 
Kliniğimizde en sık tetik nokta enjeksiyonu uygulamaktayız. Bu işlem, aktif tetik noktalara lokal anestezi veya ozon/oksijen karışımı enjeksiyonu şeklindedir. Genellikle haftada 2–3 kez uygulanır.
 
Bunun dışında tetik noktaya lokalize olmak üzere ultrason, elektroterapi, manyetik alan terapisi gibi yöntemler eklenir. Yukarıdaki yöntemlere ek olarak anti-inflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler önerilebilir.  Egzersiz programları ile tedaviye destek sağlanır.
Kliniğimizde son olarak RSWT ( Radial schock wawe therapy - radial şok dalga tedavisi ) de çok etkili bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu yöntemle tetik nokta üzerine şok dalga uygulanarak bu noktadaki spazm giderilir.
Bunlar dışında bu rahatsızlığa yol açabilecek alışkanlıklardan hastanın vazgeçmesi gerekir. Hastanın günlük yaşamındaki aktiviteleri gözden geçirilerek kronik incinmelerden kaçınması önerilmelidir.
 
 
 
 
Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Kandemir Berova

Etiketler
Miyofasiyal ağrı sendromu
Dr. Kandemir Berova
Dr. Kandemir Berova
Lefkoşa - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube