Sirengomiyeli (omurilik kisti ) sirengomiyelinin

Sirengomiyeli (omurilik kisti ) sirengomiyelinin

TANIM: OMURGALARIN İÇİNDE OLAN OMURİLİĞİN İÇERİSİNDE BEYİN OMURİLİK SUYU (BOS) İLE DOLU KİSTİK GENİŞLEMELER VERİLEN İSİMDİR.

KAÇ TİP  OMURİLİK KİSTİ VARDIR

1.SİRİNGOMİYELİ, 2.HİDROMİYELİ

HİDROMİYELİ OMURİLİĞİN  İÇERİSİNDEKİ NORMALDE DOĞUM ESNASINDA KAPANAN OMURİLİK KANALIN KAPANMAMASI SONRASI  KİSTİK GENİŞLMEYE VERİLEN İSİMDİR. BU HİDROMİYELİ KİSTLERİNİDİĞERE SİRENGOMİYELİ KİSTİNDEN EN BELİRGİN FARKI KİSTİN ETRAFINDA EPANDİMAL HÜCRELER VARDIR. 

OMURİLİK KİSTİ (SİRENGOMİYELİ) NASIL OLUŞUR?

 NORMALDE OMURİLİK İÇERİSİNDE  HİÇ BİR KİST BULUNMAZ. ANCAK BAZI DOĞUMSAL ANOMALİLER;ARNOLD CHİARİ, OMURİLİK YARALANMALARI, OMURİLİK TÜMÖRLERİ, OMURİLİK KİST HİDATİKLERİ, OMURİLİK DAMAR YUMAKLARI (OMURİLİK ARTERİOVENÖZ MALFORMASYONLARI), OMURİLİK ENFEKSİONLARI ( ABSELER), OMURİLİK BASILARI ( BOYUN, SIRT FITIKLARI), ÇOK NADİREN NEDENİ BİLİNEMEYEN HASTALIKLARA BAĞLI OMURİLİK KİSTİ OLUŞABİLİR.

OMURİLİK KİSTİ (SİRENGOMİYELİ) NASIL OLUŞUR?

SİRENGOMİYELİNİN EN SIK NEDENİ BEYİNCİK SARAKMASIDIR. BURADAKİ OMURİLİK KİSTİNİN OLUŞUMU BEYİNDE YAPILAN GÜNLÜK 500 CC BEYİN SUYUNUN BEYİNCİK  ÇIKIŞINDAKİ KANALIN KISMI KAPALI  OLDUĞU İÇİN  NORMAL SU TAHLİYESİ  DOĞRU YOLLARDAN TAHİYE OLMANMASI NEDENİYLE OMURİLİK KANALI İÇERİSİNE KİST OLUŞMAKTADIR. DİĞER OMURİLİK HASTALILIKLARINDAN OMURLİK YARALANMALARI SONRASI ZEDELENEN OMURİLİK BÖLGESİNDE OLUŞAN KANAMALI ALANLARA SONRA BEYİN SUYU BİRİKİMİ GELMESİYLE OMURİLİK KİSTİ OLUŞMAKTADIR. DİĞER NADİR HASTALIKLARDAN OMURİLİĞ İLTIHABLARI( ABSELER) BAZEN SİRENGOMİYELİ KİSTİNE DÇNÜŞÜR.

OMURİLİK KİSTİ (SİRENGOMİYELİ) HANGİ ŞİKAYETLER VARDIR?

KİST BULUNDUĞU BÖLGEYE AİT ŞİKAYET VE BULGULARA NEDEN OLURLAR ÖRNEĞİN SERVİKAL ( BOYUN) BÖLGESİNDE OMURİLİK KİSTİ VARSA ÖNCELİKLE BOYUN AĞRISI, SIRT AĞRISI, OMUZLARDA AĞRILARA, BEL AĞRISI, KOLLARDA AĞRILARA UYUŞMALARA VE GÜÇ KAYBI, ELLERDE İNCE HAREKETLERİ YAPMADA BECERİSİZLİK, YÜRÜMDE DENGESİZLİK, BAŞ DÖNMESİ, BAŞ AĞRISI, GÖZ ŞİKAYETLERİ ( IŞIĞA, GÜNEŞE BAKAMAMA, BULANIK GÖRME, GÖZÜN ARKASINDA AĞRI VE BASINÇ) VE KULAKTA UĞULTU ÇINLAMA BULUNUR. EĞER OMURİLİK KİSTİ SIRT BÖLGESİNDE (TORAKAL BÖLGEDE) İSE DAHA ÇOK SIRT AĞRILARI, SIRTTAHAREKET KISITLIĞI,  BEL AĞRISI, İDRAR YAPMADA ZORLANMA VEYA İDRAR KAÇIRMASI,YÜRÜMEDE ZORLANMA, DENGESİZLİK, AYAKLARDA GÜÇ KAYBI VE UYUŞMA VARDIR.

OMURİLİK KİSTİ (SİRENGOMİYELİ) NASIL TEŞHİS EDİLİR?

GÜNÜMÜZÜN MODERN TEST YÖNTEMİ OLAN MAGNETİG REZONANS ( MR) İLE SİRENGOMİYELİ ÇOK ÇABUK VE HIZLI VE DOĞRU TEŞHİS EDİLİR. MR' DA KİSTİN SEVİYESİ, UZUNLUĞU, GENİŞLİĞİNİ DAHADA ÖNEMLİSİ HANGİ SEBEBE BAĞLI  OLDUĞUNU  GÖSTERİLİR.

SİRENGOMİYELİ TEŞHİSİNDE HANGİ TESTLER KULLANLIR?

 1:   MAGNETİK REZONANS (MR)

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT)

EMG, ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMALAR

OMURİLİK ANJİOGRAFİSİ

SİRENGOMİYELİ KİSTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

ÖNCE OMURİLİK KİSTİ SEBEBİ DETAYLICA  ARAŞTIRILR.

SEBEB BULUNUR İSE SBEBE YÖNELİK TEDAVİ PLANLANIR. ÖRNEĞİN BEYİNCİK SARKMASINA BAĞLI SİRENGOMİYELİ KİSTİ VARSA ÖNCELİKLE BEYİNCİK AMELİYATI YAPILIR. BÖYLECE SİRENGOMİYELİ KİSTİ İYİLEŞİR. EĞER SEBEB OMURİLİK TÜMÖRÜ İSE OMURİLİK TÜMÖRÜ AMELİYAT EDİLİR BÖYLECE  KİST İYİLEŞİR. SEBEBİ BİLİNMEYEN OMURİLİK KİSTLERİNDE İSE SİRENGOMİYEL KİSTİ İÇERİSİNE KATETER (SİRENGO-SUBARAKRONOİD ŞANT) YERLEŞTİRİLEREK KİSTİN CERRAHİ TEDAVİSİ YAPILIR.

SONUÇ

OMURİLİK (SİRENGOMİYELİ) KİSTİ  BULUNDUĞU YERLERE GÖRE ŞİKAYETLERİ VE BULGULARI VARDIR. EN SIK SEBEBİ BEYİNCİK SARKMASIDIR ( ARNOLD CHİARİ ), DİĞER KİST SEBEBLERİ İSE DAHA NADİRDİR. TEŞHİSİNDE MAGNETİG REZONANS (MR ) ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER SUNMAKTADIR. OMURİLİK KİSTİ TEDAVİSİ İSE CERRAHİ TEDAVİDİR. TEDAVİDE TEMEL SORU SİRENGOMİYELİNİN HANGİ TİPİ OLDUĞU VE ŞİKAYET VERİP VERMEDİĞİ SORUSUDUR. EĞER OMURİLİK KİSTİ BELİRGİN VE TAKİPLERİNDE BÜYÜME VARSA HEMEN CERRAHİ TEDAVİ UYGULANIR, CERRAHİ TEDAVİDE AMAÇ SEBEBİ ORTADAN KALDIRMAKTIR. SEBEBİ ÇOK İYİ BİLİNEN OMURİLİK KİSTLERİ CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARI MÜKEMMELDİR.  İYİLEŞME AMELİYATAN SONRA KISA SÜREDE BAŞLAR  VE BÖYLECE KİST KÜÇÜLMESİ DEVAM EDER VE  ZAMAANLA TAMAMEN KAYBOLUR.

Bu makale 7 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hidayet Akdemir

Prof. Dr. Hidayet AKDEMİR, 2 Mart 1954 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1972 yılında Nevşehir Lisesi'nde bitirmiştir. 1973 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1983- 1988 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda yaparak Nöroşirürji uzmanı olmuştur. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda 1998 -1990 yılları arasında Öğretim Üyesi olarak, 1990-1995 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 1995 yılında Doçent olarak, 1997 yılında ise Profesör olarak görev yapan Dr. AKDEMİR, aynı kurumda 1997-2005 yılları arasında Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanı olarak idari görev yapmıştır. 1992 yılında İsviçre Zurih Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği'nde Observer olarak çalış ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Omurilik
Prof. Dr. Hidayet Akdemir
Prof. Dr. Hidayet Akdemir
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube