Doktorsitesi.com

SİNÜZİT VE ENDOSKOPİK SİNÜS AMELİYATI

Prof. Dr. Tayfun Apuhan
Prof. Dr. Tayfun Apuhan
19 Ekim 2015339 görüntülenme
Randevu Al
SİNÜZİT VE ENDOSKOPİK SİNÜS AMELİYATI

   Sinüsler burun çevresinde yüz kemiklerinin içinde bulunan ve her biri bir pencere aracılığı ile buruna açılan boşluklardır. Salgı (mukus) oluşturan burun sisteminin bir parçasıdır. Sinüslerin ve sinüsler ile burun arasında havanın girişini ve salgıların boşaltılmasını sağlayan pencerelerin, kanalcıkların açıklığı önemlidir.. Sinüslerin sağlıklı olması için bu boşluklara burundan hava girmesi ve sinüslerin içinde üretilen salgıların buruna boşaltılması gerekir. Bu kanalcık ve boşlukların iltihabına sinüzit denir.

   Hastalığın belirtileri hastalıklı  sinüse, süresine  göre değişmekle beraber genellikle baş-yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, halsizlik ve burun akıntısı gibi    şikayetler bulunur

Hastalığın teşhisi hastalığın hikayesi, burun endoskopik muayenesi ve radyolojik araştırmalarla tanı konulur. Radyolojik incelemede Bilgisayarlı Tomografi (BT) en yararlı tekniktir.

    Akut ve bazı kronik sinüzitlerde uygun antibiyotik tedavisi ve burun içerisindeki şişlikleri gidermeye yönelik bazı ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisine cevap vermeyen kronik sinüzitli hastaların tedavisinde, nedene yönelik (polip, deviasyon, konka hipertrofisi vs..)  endoskopik cerrahi tedavi en uygun tedavi şeklidir.

   Endoskopik sinüs cerrahisi, 1990'lı yıllardan itibaren yüksek kalitede görüntü sağlayan endoskopların gelişmesi ile yaygınlaşmış olan bir cerrahi yöntemdir. Dışarıdan görünür bir kesi yapılmaksızın burun boşluğunun içindeki dar ve karanlık bölgelere ulaşmayı sağlayan, bu bölgeleri aydınlatan optik aletler ile yapılmaktadır. Bu ameliyat hem lokal hemde genel anestezi ile yapılabilir. Genel anestezi daha çok tercih edilir. Ameliyatta en önemli amaç, sinüz ağızlarının açılmasını sağlamak ve sinüslerin içini temizlemektir.

   Her ameliyatta olduğu gibi, endoskopik sinüs cerrahisinde de bazı riskler vardır. Sinüslerin çevresinde göz, gözyaşı kanalı, görme siniri, beyin zarı ve beyin, beyine kan taşıyan ana atardamar gibi çok önemli ve hayati yapılar bulunur. Ciddi sonuçlar doğurabilecek riskleri nedeniyle, endoskopik sinüs cerrahisi uygulayan hekimlerin özel bir eğitim almaları ve bu ameliyatlar konusunda deneyimli olmaları gerekir. Uygulanan cerrahi uygulama sırasında cerrahların, bu kritik yapılara zarar vermemesi  gerekir. Oldukça nadir görülmekle birlikte, endoskopik sinüs cerrahisi uygulanan hastalarda burun kanaması, enfeksiyon, göz çevresinde şişlik ve morarma, göz içine kanama, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, beyin zarı hasarı, beyin-omurilik sııvısı kaçağı, kafa içi kanama, sinüzitin tekrarlaması görülebilir. Kronik sinüzitte uygulanan endoskopik sinüs cerrahisi hastaya konforlu bir ameliyat sonrası dönem sağlar. Ameliyattan sonra burunda kuruluk hissi ve burun içinde kabuklanmalar meydana gelebilir.           Bunların temizlenmesi için doktorunuzun önerilerine uyunuz. Kaç günde bir temizlenmesi gerektiği ameliyatın seyrine ve doktorun tercihine göre değişir. Doktorunuz her pansumandan sonra bir sonraki görüşme zamanını söyleyecektir.

Etiketler

Endoskopik sinüs ameliyatıSinüzit belirtileriEndoskopik sinüs ameliyatı nasıl yapılırEndoskopik sinüs ameliyatı hakkındaSinüzit tedavisi nasılyapılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Tayfun Apuhan

Prof. Dr. Tayfun Apuhan

Doç. Dr. Tayfun APUHAN, tıp eğitimini İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları ihtisasını İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürdürerek uzman doktor unvanını aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır