Sinüzit cerrahi tedavisi

Sinüzit cerrahi tedavisi

Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC) günümüzde kronik sinüs iltihapları başta olmak üzere, sinüs tümörleri, ön kafa kaidesi yaralanmaları, travmaya bağlı göz çukuru hasarları ve görme siniri basısı gibi durumların tedavisinde güncel tedavi seçeneği olarak en fazla sayıda yapılan ameliyatlardan birisidir. Aynı zamanda minimal cerrahi travma yaratma avantajı nedeni ile göz yaşı kesesi drenaj ameliyatlarında (dakriosistorinostomi) ve hipofiz bezi hastalıklarının cerrahi tedavisinde (endoskopik hipofizektomi) giderek artan oranlarda tercih edilmektedir. 

Burun çevresindeki sinüslerin bulunduğu bölgelerin dar, anatominin karmaşık olması ve beyin, gözler, görme sinirleri, gözyaşı kanalları, şah damarları gibi önemli organ komşulukları endoskopik sinüs ameliyatlarında eğitim ve tecrübe yanında düşük hata payı ile yüksek teknik beceriyi gerekli kılmaktadır.

İltihaplı dokuların/poliplerin temizlenmesi

Sinüsleri buruna bağlayan boşalma kanallarının açılması

Konka bülloza, birden fazla boşalma deliği (aksesuar ostium), anormal mukoza temas bölgeleri gibi anatomik problemlerin düzeltilmesi işlemleri yapılmaktadır.

ESC sırasında özellikle navigasyon, balon, shaver gibi ileri teknolojik cihazların kullanıldığı vakalarda hasta ve cerrahın konforu açısından genel anestezi tercih edilmektedir. Cerrahi süresi patolojinin yaygınlık derecesine ve aynı ameliyatta yapılacak burun içi eğriliğinin düzeltilmesi, burun eti küçültülmesi gibi ek müdahalelerin olup olmamasına göre değişmektedir.

Aynı ameliyat sırasında yapılan cerrahi yöntemle burun eti küçültülmesi gibi müdahaleler nedeniyle bir gereklilik oluşmazsa sinüs cerrahisi sonrasında burun içerisine tampon konulmamakta, hastalar ameliyat sonrasında burundan rahat nefes alabilmektedirler. Ameliyat sonunda, orta burun etinin altındaki ameliyat bölgesine, kanamayı ve iyileşme sırasında oluşabilecek doku yapışmalarını engellemek amacı ile yerleştirilen özel tamponlar ve çeşitli materyaller burun solunumunu olumsuz etkilememektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu

1968 yılında Ankara’da doğdum. İlk ,orta ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra 1984  yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdim. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1990-1995 yılları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi İhtisasını tamamladım. Uzmanlık tezim Alerjik Rinitli Hastalarda Aşı Tedavisinin Uzun Dönem sonuçlarıdır. 1995-1997 yılları arasında Klinik Şefliği görevini de üstlendiğim Erzurum SSK hastanesinde mecburi hizmetini tamamladım.   1997-2022 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde 2013-2016 yılları arasında Doruk Özel Bursa Hastanesinde çalıştım, halen PEDMER Tıp Merkezinde muayenehane ortamında hastalarıma hizmet vermekteyim.   Uzmanlık dönemi boyunca estetik ve fonksiyonel burun cerrahisi, alerji deri testleri ve aşı tedavisi ve fonksiyonel endoskopik sinüs ce ...

Etiketler
Sinüzit hastalığı
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Op. Dr. Necmettin Uzunalioğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube