SİNİR SIKIŞMASI(TUZAK NÖROPATİLERİ)

Prof. Dr. Akın Kapubağlı
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
10 Aralık 20151010 görüntülenme
Randevu Al
SİNİR SIKIŞMASI(TUZAK NÖROPATİLERİ)

SİNİR SIKIŞMASI(TUZAK NÖROPATİLERİ)

Vücumuzda dolaşan sinirler zaman zaman dar kanallardan geçerek son noktaya ulaşırlar. Bu kanallarda (tüneller) her hangi bir nedenle daralma olursa  içinden geçen siniri sıkışarak  kişiyi rahatsız eder. Sinir sıkışması da önce ağrı sonra his kusuru daha sonra da motor güç kaybına(kısmi felç) sebep olur.

Bunlardan en sık görüleni el bileğinde radial sinirin sıkışmasına bağlı gelişen Carpal Tünel sendromudur.

CARPAL TÜNEL SENDROMU(EL BİLEĞİNDE RADİAL SİNİR SIKIŞMASI)

Hastalarda özellikle baş parmak dahil 3 parmakta ağrı,uyuşma ve güçsüzlük belirtileri vardır. Zaman içersinde motor fonksiyonların bozulmasına bağlı parmaklarda kısmi felç oluşur. Elden fincan bardak gibi objeler düşürebilir. Hastalar gece ağrıyla uyanırlar ve ellerini silkeleme ihtiyacı duyarlar. Bazen ağrı dirsek ve omuza yayılabilir. Daha çok hanımlarda görülen Carpal Tünel sendromu vücutta su tutulmasının arttığı hamilelik ve emzirme dönemlerinde sık görülür. Bu durumda bileği istirahata alan basit ateller verilir. İlerki yaşlarda sinirin geçtiği tünelin iyice daraldığı ve yapısal değişikliklerin olduğu durumlarda önce bir EMG testi yapılır.

Sinir sıkışmasının durumuna göre , gerek duyulursa bileğin iç tarafında yapılan basit bir gevşetme ameliyatı ile hasta rahatlatılır. Ameliyattan sonra 3 hafta kadar bileği düz tutan bir istirahat ateli kullanılır. 6.haftadan itibarende hasta normal el fonksiyonlarına dönebilir. 

Etiketler

Sinir sikişmasiSinir sıkışması(tuzak nöropatileri)Sinir sıkışması(tuzak nöropatileri) nedenleriSinir sıkışması(tuzak nöropatileri) tanısıSinir sıkışması(tuzak nöropatileri) tedavisi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI,  1952 yılında doğmuştur. Muğla Yatağan’ın Eski Hisar köyünde ilk ve ortaokul, İzmir Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini tamamlayarak yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında ise Profesör olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır