Sinir sıkışması

Op. Dr. Halit Togay
Op. Dr. Halit Togay
12 Haziran 20158304 görüntülenme
Randevu Al
Sinir sıkışması

Karpal Tünel Sendromu

3 tane sinir el kaslarının çalışmasını ve eldeki duyuların hissedilmesini sağlar. Median sinir bunların en büyüğüdür. El bileğinden avuç içine bir tünel içinden ulaşır. Median sinir bu tünelde sıkışırsa içeride basınç artar, tünel daralır ve karpal tünel sendromu oluşur. Karpal tünel sendromunun diğer adıel bileğinde sinir sıkışmasıdır. 

Karpal Tünel Sendromu Kimlerde Görülür?

Ellerini sürekli kullanarak iş yapanlarda çok görülür. Ev işi yapanlar, dantel işleyenler, bilgisayar kullananlar, müzik aleti çalanlar buna örnektir. Şeker, hipotroidi, romatoid artrit gibi hastalıkları olan kişilerde karpal tünel sendromu riski yüksektir. Ayrıca aşırı kilolular da risk altındadır.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Elde güçsüzlük

Eldeki erken yorulma belirtileri

Parmaklarda karıncalanma hissi

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Ameliyatsız Karpal Tünel Tedavisi: Tedavi yöntemlerinin ilk aşaması cerrahi dışı yöntemdir. Bilek hareketlerinde kısıtlama, ilaç kullanımı dinlenme, çeşitli fizik tedavi uygulamaları bunlardan bazılarıdır. Ancak bu yöntemler hastalığın erken döneminde faydalıdır.

 Karpal Tünel Sendromu Ameliyatı: Eğer hastalık ilerlemişse tedavi cerrahidir. Cerrahi önerilen hastaların ameliyattan kaçmaları durumunda sinirlerde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilir. Nispeten kolay bir ameliyattır. Tünelin gevşetilmesi esastır. Kısa süren ameliyat sonrasında hastalar genellikle aynı gün evlerine dönebilirler. 

 

 

 

Etiketler

Karpal tünel sendromu tedavisiKarpal tünel sendromu ameliyatıKarpal tünel sendromu nedirAmeliyatsız karpal tünel tedavisiKarpal tünel sendromu belirtileriKarpal tünel sendromu kimlerde görülür?Elde sinir sıkışması neden olur

Yazar Hakkında

Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit Togay

Op. Dr. Halit TOGAY, 1962'de İstanbul'da doğmuştur. İlkokulu Zühtüpaşa İlkokulu'nda, lise eğitimini de Fenerbahçe Lisesi'nde tamamlamasının ardından 1979 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanmı ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmetini 1986 - 1987 yılları arasında Kütahya TCDD'de yerine getirmiştir. Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak 1988 - 1993 yılları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Beyin Cerrahisi ihtisasını gerçekleştirmiştir. Uzman Doktor unvanını almasının ardından 1 yıl süresince Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermiş ve sonrasında İstanbul Eğitim Hastanesi Beyin Cerrahisi Kliniği'ni kurmak üzere Samatya'ya gitmiiştir. Dr. TOGAY, 2014 yılına kadar bu hastanede hizmet vermiştir. Kendisi Türk Nöroşirürji Derneği ve Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği üyesidir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır