Sınava hazırlık için ve sınav öncesi beslenme

Sınava hazırlık için ve sınav öncesi beslenme

Lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlanan öğrencelerin yıl boyu beslenmesi ve sınav öncesi beslenmesi büyük önem taşımaktadır. Başarılı bir performans için sağlıklı ve dengeli beslenme, özellikle sınavdan 1 hafta önce gösterilecek özen motivasyonda büyük katkıya sebep olacaktır. Gün içinde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün uygun bir beslenme şeklidir.

            Beynin enerji kaynağı şekerdir. Ancak bundan sadece basit şeker anlaşılmaması gerekir. Gün içinde yenilecek basit şekerler (çikolata, şeker, tatlılar gibi) kan şekerinin kontrolünü bozarken insülin dalgalanmalarına sebep olacaktır ki bu da halsizlik, uyku hali, tatlı krizlerini artırır. Bu nedenle bu gibi karbonhidratlar yerine kan şekerini kontrollü yükselten ve uzun süreli tokluk yaratan tam tahıllı besinler, meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

            Beynin en önemli enerjisi kahvaltı öğününde karşılanmaktadır. Kahvaltı yeterli ve dengeli besinlerden oluşmalıdır. Ayrıca beyin sürekli faaliyette olacağı için 10-12 saatlik bir sürede günlük enerjisinin tümünü kullanır. Bu nedenle öğün sayıları ve düzeni büyük önem kazanır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği yanında mutlaka 2 ya da 3 defa ara öğün planlaması dikkat ve algılamayı artıracaktır. Eğer buna dikkat edilmezse baş ağrısı, dikkat dağınıklığı ve algılamada bozukluk kaçınılmaz olacaktır.

            Bunların yanında omega 3 kaynağı olan balık tüketimi de önemlidir. Çünkü hem hafızayı güçlendirir hem de öğrenmeyi ve konsantrasyonu artırır. Ayrıca B vitamininden zengin tahıl grubu da özellikle tam buğday ürünleri, meyveler ve sebzeler de düzenli tüketilmelidir. Ara öğünlerde tatlı, çikolata, bisküvi, cips, kola gibi asitli içecekler yerine antioksidan özelliği olan kuru meyveler ve omega 3 kaynağı ceviz, badem, fındık gibi besinler tercih edilmelidir.

            Süt, yoğurt, gündüz tüketildiğinde bazı kişilerde uyku haline sebebiyet verebilir. Bu nedenle akşam öğünü ve yatmadan önce tüketilmesi yerinde olabilir. Uyku düzenine de katkı sağlayabilir. Düzenli uyku da performansta artışa sebep olabilmektedir. Bütün bunlar sınav öncesi bağışıklık sistemini de olumlu etkileyecektir

            . Antioksidan besinlerin tüketimi (çilek, ananas, kuru meyveler, domates,havuç gibi besinler ) sınav öncesi kaygı ve stresi de azaltacaktır. Ayrıca gün içersinde düzenli olarak 2-2,5 litre su tüketimi sindirim sistemini rahatlatmak için de faydalıdır.

            Peki sınavdan 1-2 gün öncesinde ve sınav günü ne yapmak gerekir. Kahvaltıda özellikle 1 yumurta, az tuzlu peynir, zeytin, yağsız salata, kuru meyve ve tam tahıllı ekmek tüketmek yerinde olacaktır.

Gaz yapıcı besinlerden ( kurubaklagil, lahana, karnabahar, brokoli gibi ) uzak durulmalıdır.

Yine sınav öncesi fazla yağlı, tuzlu besinler susamayı artıracağından tüketiminde sınırlamaya gidilmelidir.

Kesinlikle dışarıdan besin tüketilmemelidir. Gıda zehirlenmelerine sebebiyet verme olasılığından uzak durulmalıdır.

            Sınavdan 1-2 gün öncesinden hafif besinlerin (ızgara, haşlama gibi ) yenilmesinde fayda vardır.

            Çay, kahve gibi içecekler tüketilmemelidir. Bu içeceklerin kafein içeriklerinden dolayı uyarıcı etki yapabilir ve uyku bozukluğuna yol açabilir. C vitamini kaynağı meyvelerin ve sularının tüketimi tercih edilmelidir.

SAĞLIKLA KALIN..

Bu makale 3 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Sınava hazırlık
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube