Silikon ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler

Silikon ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler

Meme dokusu, hem şekli hem de fonksiyonları açısından kadınlar için önemli bir organdır. İdeal ölçüde memelere sahip bir kadın daha özgür, daha rahat ve sosyal ilişkilerde daha aktif olur. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir, her iki meme arasında asimetri olabilir veya doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Her iki memenin büyültülmesi   veya asimetrinin düzeltilmesi için, günümüzde, meme porotezi uygulaması dışında başka bir yöntem yoktur. Meme porotezlerinin tipleri vardır, bunlar;

1-İçi silikon jel ile dolu olan protezler ve,
2-İçi serum fizyolojik ile şişirilebilen protezlerdir.
Ayrıca protezler, yuvarlak, anatomik ve damla protez olarak ta şekillendirilir.
 
Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler:

Protez uygulanacak hastalarda ameliyattan önce; ultrasonografi ve gerekirse mammografi adı verilen radyolojik tetkikler ile meme dokusu değerlendirilir.
Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan şikayet edebilirler. Bu genellikle geçici bir durumdur.
Bir yabancı cisim olan proteze karşı vücutta bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği   ve protezin kansere neden olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
 
Ameliyat:

Meme Büyültme ameliyatının bir Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı tarafından tam donanımlı hastanelerde veya tıp merkezlerinde yapılması uygun olur. Böylece istenmeyen sonuçlarla karşılaşma riski   belirgin ölçüde azalacaktır.

Meme protezi yerleştirilmesi genel anestezi altında yaklaşık 1 saat süren bir operasyon ile yapılır. Meme protezleri   üç bölgeden meme içine yerleştirilebilir :

1- Meme ucundan
2- Koltuk altından
3- Meme altından

Meme protezleri   kas dokusu altına veya sadece meme dokusu altına konabilir. Doktorunuz sizin meme yapınızı inceleyecek ve hangi bölgeden, hangi tip protezin uygulanacağına karar verecektir.

Protezler hangi bölgeye yerleştirilirse yerleştirilsin   hastanın süt bezlerini etkilemez. Bu nedenle hamile kalmakta veya süt emzirmede bir zorluk oluşmaz. Hasta ameliyattan birkaç saat sonra evine gidebilir. 
 
Ameliyat sonrası dönem:

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Silikon protez göğüs kası altına yerleştirilmişse birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı olabilir. Ameliyat pansumanı 5.-6. günde açılır, dikişler 9.-10. günde alınır ve hastaya 6 hafta boyunca sporcu sütyeni kullanması ve gösterilen meme masajını yapması önerilir. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir, 3 ay ağır sporlardan uzak durması uygun olur.
 
Silikon protez ameliyatının komplikasyonları:

Bu ameliyatın en büyük komplikasyonu; protez çevresinde normalde gelişen zarın kalınlaşmasına bağlı olarak   sertlik oluşması,  memelerde asimetri ve ağrıdır. Bu şikayetlerin hastayı rahatsız edecek düzeye gelmesi durumunda küçük bir düzeltme ameliyat daha gerekebilir. Protez konmuş memelerde yapılacak olan mamografi tetkiklerinin değerlendirilmesi deneyimli radyologlar açısından herhangi bir problem oluşturmaz.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erhan Şafak

Etiketler
Estetik cerrahi
Op. Dr. Erhan Şafak
Op. Dr. Erhan Şafak
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube