Sigara (nikotin) bağımlılığı tedavisi

Sigara (nikotin) bağımlılığı tedavisi

Amerika' nın keşfinden önce tütün kullanımı bilinmiyordu diyebiliriz. Fransa' da Jean Nicot, tütün içmeyi halk düzeyine indirdi. Nikotin ismi de Nicot' tan gelmektedir. 19. yüzyılın sonundan itibaren üretimde makineler kullanılmaya başlandı ve sigara tüketiminde belirgin artışlar görüldü.

Sigara bağımlılığıyla mücadele; sadece ölümcül hastalıklara sebep olması değil, yaşam kalitesini ve işlevselliği de önemli oranlarda düşürdüğü için oldukça önemlidir.

Nasıl kanser tedavisinde hastalık evrelendirilip tümörün yayılma şekline ve özelliklerine göre ameliyat, kemoterapi, radyoterapi vb. tedaviler ayrı ayrı veya birlikte uygulanabiliyorsa sigara bağımlılığının tedavisinde de kişilik özellikleri, bağımlılık şiddetinin belirlenmesi, depresyon veya kaygı bozuklukları gibi eşlik eden psikiyatrik tablolar da hesaba katılarak kişiye özel bir tedavi programı yapıp başarı şansını arttıracak ve hastanın üzerindeki yükü hafifletecek bütün yöntemler ve teknikler kullanılabilmelidir. Örneğin bilişsel düzeltmelerin yapılması, psikoeğitim verilmesi, hipnotik telkinlerle motivasyon ve yoksunlukla başetme kapasitesinde belirgin artışlar sağlanması ayrı ayrı veya birarada başarı şansını oldukça arttıracaktır. Ayrıca gerekli durumlarda ilaç tedavileriyle de ek destekler sağlanabilir.

Kişiler bağımlılıkla başetme sürecinde çoğu zaman yalnız kalırlar ve tekrarlayan bırakma çabaları başarısız ve iradesiz oldukları inaçlarının yerleşmesine sebep olarak durumu çaresizce kabullenmeye yol açabilir. Oysa sonuç ne olursa olsun her mücadele kıymetlidir ve başarıya biraz daha yaklaşıldığının göstergesidir. Sigara bağımlısı bir kişinin, kendisi ve sevdikleri için yapabileceği en büyük yatırım bununla mücadele etmek ve bu konuda destek almak olsa gerek.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ömer Oluk

Uzm. Dr. Ömer Oluk,  tıp eğitimine 1999'da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde  başladı ve 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almış, ardından Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastenesi‘nde de uzmanlık eğitimini de tamamlayarak ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı olmuştur. Dr. Oluk, 2005'de 6 ay süresince Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde  asistan hekim olarak çalışmıştır. Dr. Oluk, ''Koruma ve Tedavi Sürecindeki Şizofreni Olgularında Yatış Sürelerinin Klinik ve Suç Özellikleriyle İlişkisi''  konulu tez çalışmasıyla ihtisasını tamamlamıştır. Kendisinin başlıca ilgi alanları arasında dinamik yönelimli psikoterapiler, kişiler arası psikoterapiler, psikofarmakoloji, obsesif kompulsif bozuklukta invaziv tedaviler ve adli psikiyatri yer almaktadır. ...

Etiketler
Sigara tiryakisi
Uzm. Dr. Ömer Oluk
Uzm. Dr. Ömer Oluk
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube