Sıbo nedir, vücudumuzda hangi hastalıklara sebep olur?

Sıbo nedir, vücudumuzda hangi hastalıklara sebep olur?

Görevi besinlerin sindirimi ve emilimi olan ince bağırsakların üst kısmı bakteri açısından fakirdir. Bakterilerin zengin olması gereken yer kalın bağırsaklarımızdır. Kalın bağırsaklar yerine bakteriler ince bağırsaklarda artarsa, vücut için zararlı hale gelmeye başlar ve SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth yani ince bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi) tablosu ortaya çıkmış olur.

SIBO sonucunda, ince bağırsakların yüzeyi hasar görmeye başlar. Yenilen besinler kalın bağırsağa ulaşamadan karşılaştığı bakteriler sebebiyle fermentasyona uğrar ve gaz çıkışı oluşturur. Sindirim enzimleri işlevlerini tam olarak gerçekleştiremez ve bunun sonucunda vitamin ve minerallerin emilimleri bozulur. Bağışıklık sistemi uyarılır, hastalıklara karşı direnç düşer. Laktaz enzimine duyarlı hale gelinir, dolayısıyla süt ürünlerini tüketmekte güçlük yaşanır. Sonuç olarak, gaz ve şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrıları, ishal veya kabızlık gibi durumlardan sık sık yakınmalar söz konusu olur. Bu durum tedavi edilmezse, yenilen besinler sürekli bakterileri besleyecek ve daha çok üremelerine sebep olacak, yani yakınmalar artacaktır.

SIBO sadece sindirim sistemi ile ilgili bulgular vermez. Romatizmal hastalıklar, demir eksikliği anemisi, huzursuz bacak sendromu, huzursuz bağırsak sendromu, haşimato tiroidi gibi hastalıkların kökeninde de SIBO yatmaktadır.

Bahsedilen bu semptomları sık sık yaşıyorsanız, romatoid artrit, haşimato tiroidi gibi otoimmün hastalıklarınız, fibromiyalji gibi geçmeyen ağrılarınız, huzursuz bacak sendromunuz, birçok ilaca rağmen düzelmeyen demir eksikliği aneminiz varsa veya geçmeyen egzemalarınızdan, gaz ve şişkinliğinizden yakınıyorsanız SIBO’dan şüphelenmeli ve bir an önce harekete geçmelisiniz. Bağırsaklarınız tedavi olsun ki, siz de sağlığınıza kavuşun.

Bu makale 27 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya

1998’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2004 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığını aldı. Tamamlayıcı tıp metodlarıyla ilgili özel uzmanlık alanları Proloterapi, Nöralterapi , Akupunktur, Ozon Terapi, Mezoterapi ve PRP’dir. 2007 Gazi Üniversitesi Akupunktur Eğitim Programına katıldı. Akupunktur Eğitim Sertifikasını aldı. Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Derneği Mezoterapi kursuna katıldı. European Cooperation of Medikal Ozone Societies, Ozon terapi eğitimi aldı. 2008 Bilimsel Tamamlayıcı Tıp ve Regülasyon Derneği Detoksifikasyon – Şelasyon Eğitimi ve Kulak Akupunkturu eğitimlerini tamamladı. 2009 2006 yılında başladığı Nöralterapi eğitimini 2009′ da tamamladı. Huneke’ye Göre Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği mezuniyet ser ...

Etiketler
sıbbo
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube