Sezeryandan sonra vaginal doğum mümkün mü?

Sezeryandan sonra  vaginal doğum mümkün mü?

 


 

30-40 yıl öncesinde eğer kadın sezeryan doğum yapmış ise diğer doğumların hepside yine sezeryan olması düşüncesi yaygındı. Bugün bu düşünce artık çok değişti. Sezeryan doğum yapmış kadınlar risk olmadığı sürece normal doğuma teşvik edilmektedirler. Sezeryan hep sezeryan düşüncesi günümüzde geçerli değil artık.
Vaginal doğumun başarısı önceki sezeryan (C/S) endikasyonuna ve uterusta yapılan kesiye bağlıdır.C/S'li gebelerin %80 vaginal yolla sorunsuz doğum yapabilirler.

Rahme(uterus) yapılacak kesiler vaginal doğum kararını verdirmede başı çekmektedir. Uterin kesi alt transvers(enine)şeklinde ise doğumda komplikasyon oranı %0.5-1.5 olacak Ancak kesi vertikal yada ters T şeklinde ise doğum komplikasyonu %4-9 gibi çok yüksek görülecektir. Bu sebepten bu son iki kesi ile doğum yapanlar yine sezeryan olacak düşüncesi geçerli olacaktır. Bunlarda vaginal yol tavsiye edilmez zira vaginal doğum riski 3 kat artmıştır.

Anestezi türü epidural olarak uygulanmasında sakınca olmayacaktır. Bu gebelerde eylemi başlatmak için oksitosin yerine Prostoglandin preparatları tavsiye edilmektedir. 

Sezeryandan sonra vaginal doğum seçimi önerileri;

Bir ya da iki defa geçrilmiş sezeryan doğum
Klinik olarak yeterli pelvis(kemik çatı)
Başka uterin skar veya geçirilmiş sezeryan olmaması
Aktif doğumu izleyecek ve acil sezeryan uygulayacak hekim ve ekibin hazır olması
Anestezi ve sezeryan ekibine kolay ulaşabilirlik 

Sezeyandan sonra vaginal doğum düşünülmesinin nedenleri;

Öncelikle karında bir kesi(yara izi) izi olmayacak
Vaginal yol sezeryan doğuma göre daha az riskli 
Hastanede kalış süresi ve iyileşme süresi kısa olacak
Ağrı ve acı daha az
Normal yaşama vaginal doğumda daha kısa sürede olacak
Anne doğuma daha aktif katılacak bebek ile direkt tensel ve duygusal temas sağlanacaktır 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kemal Hükmen

Op. Dr. Kemal HÜKMEN, lise öğrenimini 1967 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1976-1977 yılları arasında ise Hacettepe Tıp Fakültesi Anestezi Reanimasyon bölümünde asistanlık yapmıştır. İhtisasını ise 1981 - 1982 yılları arasında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1983-1985 yılları arasında Tatvan Askeri Hastanesi'nde Yedek Subay olarak vatani görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kemal HÜKMEN, Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 1989-1996 yılları arasında Başhekim Yardımcısı olarak, 1997- 1998 yılları arasında Başhekim olarak, 1999 - 2010 yılları arasında ise Kadın Doğum Uzma ...

Etiketler
Sezeryandan sonra ne zaman hamile kalınmalı
Op. Dr. Kemal Hükmen
Op. Dr. Kemal Hükmen
Eskişehir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube