Sezeryan doğum hangi durumlarda yapılır ?

Sezeryan doğum hangi durumlarda yapılır ?

Vajinal doğumun anne adayı ya da bebeğin sağlığı için uygun olmadığı durumlarda bebeğin karından ameliyatla dünyaya getirilme durumudur. Bir tür cerrahi müdahale olan bu doğum şekli, anestezi gerektirmektedir. Genel anestezi ya da belden aşağı uyuşturma ile yani epidural, spinal anestesi, kombine epispi denilen anestezilerle yapılabilir. Anne ve bebek sağlığı için Epidural anestezi tercih edilmeli. Epidural anestezide kateter konulduğu için doğum sonrası ağrı kesiciler kateterden 1-2 gün daha devam edebilir. Böylece anne ameliyat yeri ağrılarını da hissetmeyeceği için daha çabuk iyileşip bebeği ile ilgilenebilir, kolay emzirebilir.

Sezaryen ile doğum kararı; Bebeğin iri makrozomik olması, ters duruş yan duruş, ilk gebelikte makat geliş, ikiz gebelikte baş- baş geliş, plasenta previa, plasenta dekolmanı, eklemsi ( gebelik zehirlemesi ) gibi durumlarda gebelik takibinde sezaryen kararı verilebilir. Bunun dışında doğum esnasında suni sancıya yanıt verilmemesi, bebeğin kalp atımlarının bozulması durumunda, normal doğum esnasında bebeğin anormal pozisyonda doğum yoluna girmesi, yüz geliş, el geliş plasenya dekolmanı gibi durumlarda doğum eylemi sırasında verilen sezaryen kararları oldukça yaygındır.

Bu makale 7 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fethiye Ersan

Op. Dr. Fethiye Ersan,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi'nde tamamlayarak 1992 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sezeryan doğum
Op. Dr. Fethiye Ersan
Op. Dr. Fethiye Ersan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube