Sezaryen sonrası normal doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Sezaryen sonrası normal doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen doğum, normal (vajinal) doğuma engel bir durum olduğunda ya da anne-bebek hayatını tehlikeye sokan bir durumda bebeğin karın yoluyla rahim kesilerek bebeğin doğurtulması işlemidir.

Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Yapılmalıdır?

Sezaryen doğum, bebeğin eşi rahim ağzını kapattığında (plasenta previa), bebeğin eşi yerinden erken ayrıldığında (dekolman plasenta) , bebek yan ya da ters pozisyonda doğum kanalına giriyorsa, 4000 gr üzerinde iri bir bebekse, annenin pelvis (çatı) darlığı varsa, aktif genital enfeksiyonu varsa – genital uçuk yaygın siğil gibi, annenin geçirilmiş rahimle ilgili miyom ameliyatı gibi ameliyatı varsa, geçirilmiş sezaryen ameliyatı, annenin doğumda ıkınmasına engel olan bir hastalığı varsa, çoğul (ikiz-üçüz) gebelikler ve bebekte bazı anomaliler olduğu durumlarda yapılır.

Sezaryen Doğumun Kaçıncı Haftada Yapılması Uygundur?

Sezaryen doğumu 39. haftada yapmak uygundur.

Sezaryen Doğumun Riskleri Nelerdir?

Sezaryen bir ameliyat olduğu için ameliyata bağlı tüm riskler geçerlidir, burada anesteziye bağlı riskler, cerrahiye bağlı ve hastaya bağlı riskler söz konusudur, ameliyat esnasında kanama, komşu organ yaralanmaları, ameliyat sonrası enfeksiyon, karın içi yapışıklık, fıtık riski sayılabilir.

Sezaryen Doğumun Faydaları Var Mıdır? Nelerdir?

Sezaryen doğum anne ve bebek hayatı tehlikeye girdiğinde hayat kurtarıcı bir operasyondur, programlı doğum yapmaya olanak tanır, ileri yaşlarda idrar kaçırma ve mesane-rahim sarkması riski daha az olur.

Sezaryen Doğum Öncesi Anne Adayının Yapması Gereken Hazırlık Var Mıdır? Nelerdir?

Sezaryenden 1 gün önce anne adayı duş almalı, ameliyat bölgesine 1 hafta öncesinden tıraşlama tartışmalı bir konu, önerilebilir, düzenli alınan ilaçları yanına alınmalı, mümkünse 28. Gebelik haftasından itibaren doğum çantası evde hazır bulundurulmalı, ameliyattan en az 8 saat önce yemek ve içmeyi kesmeli, kolye-küpe-lens varsa çıkarılmalıdır.

İsteğe Bağlı Sezaryen Doğumun Anneye ve Bebeğe Riskleri Var Mıdır? Nelerdir?

Sezaryen bir ameliyat olduğu için ameliyata bağlı tüm riskler geçerlidir, anneye ait olanlar anesteziye bağlı riskler, cerrahiye bağlı ve hastaya bağlı riskler söz konusudur, ameliyat esnasında kanama, komşu organ yaralanmaları, ameliyat sonrası enfeksiyon, karın içi yapışıklık, fıtık riski sayılabilir, bebeğe ait risklerse, bebeği çıkarırken yaralama ve doğum sonrası akciğerlerdeki sıvıyı tam atamadığı için, yoğun bakım ihtiyacında artış olabilir.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen doğum ameliyathanede ister genel anestezi ister bölgesel spinal anestezi veya kombine spinal-epidural anestezi uygulandıktan sonra anne yatar pozisyonda karın bölgesi ilaçla temizlendikten sonra karnın en alt bölgesinde yapılan bir 10 cm’lik yatay kesi ile cilt-cilt altı- fasya-ve periton (karın zarı) –rahim kesilerek bebek çıkarılarak yapılır, sonra tüm katlar eski durumuna getirilmek üzere dikilir, ehil bir elde ameliyat 30 dk. sürer.

Sezaryen Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Noktalar Nelerdir?

Sezaryen sonrası verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı, yara yeri bakımı önemlidir, cilt altı estetik dikiş kullanıldığı için dikişler genelde alınmaz, yara yeri izi oluşumu azaltmak için kremler 2 ay kadar kullanılabilir, 1 ay kadar korse kullanmak faydalı olacaktır, 1,5 ay kadar ağır kaldırmamalı, çok yüksek ve alçak yerlere eğilmemeli, karın kesi bölgesinde 3-4 ay süren hissizlik bilinmelidir, hem kesi yerinden hem de vajinal kanama konusunda dikkat edilmelidir, süt verme önemli olup, emzirme eğitimi iyi alınmalıdır, ateş yüksekliğinde hekimle irtibata geçilmeli, 1 hafta sonra kontrole gidilmelidir.

Sezaryen Dikişleri Özel Bir Dikiş Midir? İz Kalır Mı?

Sezaryende kullanılan dikişler, bir süre sonra kendiliğinden eriyen özellikte gözle görünmeyen, cilt altı estetik dikişlerdir dikişler alınmaz. Çoğunlukla belli belirsiz az bir iz kalır, ancak bazı hastaların cilt yapıları gereği iz kalmaya eğilimi olduğu için bu grup hastaya iz oluşumunu azaltıcı kremler uygulanır.

Sezaryen Doğum Sonrası Korse Giymek Doğru Mu?

Sezaryen Doğum sonrası zayıflayan karın kaslarını güçlendirmek için en erken dönemde korse özellikle çok sıkmayan pamuklu karın korsesi faydalı olacaktır, en uygun zamanda da egzersize geçilmelidir.

Sezaryen Doğum Sonrası Ne Zaman Spor Yapılabilir?

En erken sezaryen doğumdan 6 hafta sonra egzersiz yapılmaya başlanabilir, burada temel kriter kendinizi en iyi hissettiğiniz zaman olacaktır.

Sezaryenden Sonra İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Sezaryen sonrası 1. Haftada cilt kapanır, ancak kas-rahim dokusu ve diğer dokuların iyileşmesi tam olarak 6. Haftada tamamlanır.

Sezaryen Doğum Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Olmalıdır?

Sezaryen sonrası cinsel ilişki lohusalık periyodu tamamlandıktan ve yara yeri tam iyileştikten, yani sezaryenden 6 hafta sonra başlamalıdır.

Bu makale 2 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Karataş

Op.Dr Suat Karataş,22 Şubat 1982 tarihinde Ergani‘de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1999 yılında  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığım tıp eğitimimi 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ardından yine İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimimi tamamladı ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.. 2005-2010 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştım. 2011- 2012 yılları arasında Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde zorunlu hizmet yükümlülüğümü yerine getirdikten sonra Şubat 2013 - Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde ve Ocak 2015 - Haziran 2015 tarihleri a ...

Etiketler
Sezaryen doğum
Op. Dr. Suat Karataş
Op. Dr. Suat Karataş
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube