Doktorsitesi.com

Sezaryen ile doğum neden yapılır?

Op. Dr. Serdar Koç
Op. Dr. Serdar Koç
15 Eylül 2014682 görüntülenme
Randevu Al
Sezaryen ile doğum neden yapılır?

sezaryen

Sezaryen kararı için iki çeşit süreç vardır. Birincisi doğum henüz başlamamışken ve gebelik devam ediyorken öncesinde zorunluluktan verilir, ikincisinde de doğum başlamışken normal yolla doğumun gerçekleşmesine engel nedenler varsa gidişata göre karar verilir.

Doğum başladıktan sonra; suni sancı adı verilen sancı ile ya da rutin sancı ile doğum başlamışken kimi zaman ilerleyemez. Fetal distres oluştuğu vakit bebeğin sezaryen ile alınması düşünülür. Bebeğin vücudu dışarı çıkana kadar her hangi bir anda hekimler sezaryene karar verebilir ve bu ihtimal her gebe için geçerlidir. Burada kriter doğum sürecinin işleyişidir.

Neden gebelik muayenesinde sezaryen ile doğum kararı verilir?

Bebek ters gelişli yahut yan duruşlu ise sezaryen kararı verilebilir

Plasenta previa durumlarında; rahim ağzı kapalıdır ve rahim ağzı normal doğum sürecinde açılabilmek için yoğun oranda kanamaya neden olabilecektir. Bu durumda 36. Hafta sonrasında jinekolog sezaryen kararı verebilir.

İri bebek varlığında; annenin fiziki durumuna göre hekim risk görüyorsa 4 kg. üzeri bebek varlığında sezaryen kararı alabilir. Doğum anında ve doğum kanalına bebek gelirken yoğun hasar bırakabilir. Bunun için hekim normal doğum ile riske atmak istemeyecektir.

Herpes simpleks enfeksiyonu mevcutsa; doğum esnasında bu virüs geçicilik sürecinde olursa bebeğe bulaştırma ihtimali olacaktır. Bu durumda hekimsezaryen ile doğum kararı verir.

Çatı darlığı ( pelvis darlığı ) mevcutsa; daha çok öncesinde biliniyor olup, çocukluk çağından gelme bir kemik rahatsızlığından kalmış olabilir. Bu durumda anne ile bebeği koruma altına alabilmek için sezaryen ile doğuma karar verilir.

Daha önceki bebeklerini sezaryen doğum yapanlar için de çoğu zaman sezaryen kararı verilir. Ancak mecburi değildir şartlara göre değişkenliğe uğrayabilir.

Normal doğum yapılması başlatılmışken neden sezaryen ile doğum kararı alınabilir?

Bebeğin oksijeni yeterli alamaması ve kalp atımının bozulmaya başlaması

Rahmin istenen oranda açılamaması

Bebeğin ilk dışkısını anne karnında iken yapmış olması

Etiketler

Normal doğum yapılması başlatılmışken neden sezaryen ile doğuÇatı darlığı ( pelvis darlığı ) mevcutsa sezaryen olmalı mıSezerayn doğuma ne zaman karar verilirNeden gebelik muayenesinde sezaryen ile doğum kararı verilir?Hangi durumlarda normal doğum sakıncalıdır

Yazar Hakkında

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır