Sezaryen doğum nasıl yapılır - zorunlu hale nasıl gelir?

Sezaryen doğum nasıl yapılır - zorunlu hale nasıl gelir?

Vajinal doğum ile ilgili endişeleri olan ya da vajinal doğum yapması hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için risk teşkil eden kadınlara uygulanabilen sezaryen; bebeğin cerrahi yollarla anne karnından alınması işlemi olarak tanımlanabilir.

Her ne kadar çevresel faktörler neticesinde normal doğum kaygısının artması sezaryen tercihlerini sıklaştırsa da; sezaryen ile doğumun komplike bir cerrahi operasyon olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Ameliyat kesilerinin enfeksiyonu, kan kaybı, kan pıhtılaşması, organ yaralanması, anestezi riski ve gelecek hamilelikleri etkileyen potansiyel komplikasyonlar sezaryen kararının önemini arttırmaktadır. Bu nedenle sezaryen kararı anne adayına kapsamlı tetkikler yapılması sonucu kadın doğum uzmanları önerileri doğrultusunda verilmelidir.

Sezaryen Nasıl Yapılır?

Sezaryen, anestezi altında gerçekleştirilen bir ameliyattır. Anne adayına ne tür anestezi verileceği annenin beklentileri, genel sağlık durumu ve doğuma özel şartlar gözetilerek belirlenir. Epidural anestezi ile sezaryen yapıldığı takdirde anne bilinçli bir şekilde bebeği ile ilk temasını yaşayabilir.

Anestezi etkisini gösterdikten sonra karın duvarına kesi atılır ve karın boşluğuna ulaşılır. Karın duvarı kasları kenara çekildikten sonra rahime amniyotik keseyi de yırtacak şekilde genellikle yatay bir kesi yapıldıktan sonra bebek rahimden çıkarılır ve göbek bağı kesilir. Plasenta çıkarıldıktan sonra kesilen her bir kat dikilir.

Sezaryen sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle kadınların kendilerini iyi hissetmesi ve post operatif şikayetlerinden kurtulması yaklaşık 6 hafta sürebilir. Komplikasyonların oluşmaması için uzmanların direktiflerine uyulması gerekir.

Sezaryen Hangi Durumlarda Zorunlu Hale Gelir?

Az önce de belirtildiği gibi sezaryen zaman zaman tercihten ziyade zorunluluk haline gelebilir. Sezaryen doğumun zorunlu olabildiği durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Doğumun ilerlememesi

Fetüs için ani bir tehlikenin oluşması

Fetüste hidrosefali hastalığının var olması

Bebeğin rahim ağzından geçmek için fazla iri olması

Fetüsün makat ya da enine pozisyonda bulunması

Annede bulaşıcı bir virüsün olması

Annede diyabet ve yüksek tansiyon gibi sorunların bulunması

Plasenta ve umbilikal kord ultrasonografisinde anomalilerin tespit edilmesi

Çoğul gebelikler

NST izlemelerinde bebeğin fetal distres yaşadığının belirlenmesi

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Erkan

1970 yılında Ortaköy’de doğdu.  İlk ve ortaöğretimini Ankara’da tamamladı. 1987 yılında TED Ankara Koleji’ni bitirdi. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasına başladı. 1998 yılında uzman oldu ve aynı hastanede başasistan olarak göreve başladı. Bu dönemde asistan eğitiminin yanı sıra çok sayıda jinekolojik ve obstetrik operasyonlarda görev aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda poster, makale ve sunum hazırladı. 2011 yılında hastanedeki görevinden istifa ederek tam serbest olarak çalışmaya başladı. 2011 yılında Ege Üniversitesi Yardımla Üreme ve Tüp Bebek Kliniği’ne katılarak tüp bebek eğitimi aldı. 2016 yılında Cinsel Terapi ve Vajinismus alanında çalışmalara başladı ve cinsel terapist ünvanı aldı. 1998 yılından ...

Etiketler
Sezaryen doğum
Op. Dr. Levent Erkan
Op. Dr. Levent Erkan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube