Şekerin 10 sabıkası!!!!

Şekerin 10 sabıkası!!!!

Şekerin “tatlı bir zehir”, sinsi ama ciddi bir “sağlık sabotajcısı” olduğu kesin.

Şekerin bağımlılık yapıp obeziteyi tetikleyerek şeker hastalığı ve kanseri salgın bir sağlık sorunu haline getirdiği bilinen bir gerçek. Peki, şeker pancarından ya da kamışından elde edilen şekerle mısır nişastası şurubundan elde edilen “çakma früktoz” arasında zarar verme potansiyeli bakımından bir fark var mı? Bir başka deyişle “kötünün iyisi” hangisi?

Mısır nişastasından elde edilen çakma früktoz toplum sağlığı yönünden en tehlikeli şekerdir. Bu şekerin tüketimi arttıkça obezite, tip 2 diyabet, kanser, Alzheimer ve kalp–damar hastalarının sayısı artmakta; özellikle çocuk obezitesi önlenemez boyutlara ulaşmaktadır. Sadece bu nedenle bile obezite ile mücadelede ilk adım, bu gibi çakma şekerlerin kullanımını sınırlamak olmalıdır. Dünyanın her yerinde şeker tüketimi artıyor. Durum bizde de aynı. Bizdeki rakamlar da yıllık şeker tüketiminde kişi başına 100 kiloyu zorluyor. Şeker tüketimi arttıkça da bakın bize neler oluyor:

1- Çocuk ve yetişkin obezitesi artıyor.

2- Bazı kanserler (meme, kolon, yumurtalık) sıklaşıyor.

3- Karaciğer yağlanması önlenemiyor.

4- Bellek bozuluyor. Beyin küçülüyor. Demans ve Alzheimer hastaları artıyor.

5- Kısırlık problemi yaygınlaşıyor.

6- Hipertansiyon hastaları çoğalıyor.

7- Tip 2 diyabet sıklığı özellikle çocuk ve gençler arasında üçe-beşe katlanıyor.

8- Kalp-damar hastalarının sayısında ciddi bir artış yaşanıyor.

9- Eklem sorunları tavan yapıyor.

10- İnme (felç) olasılığı yükseliyor.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa  Şehsuvar Gökgöz

Prof. Dr. Mustafa Şehsuvar GÖKGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1988 - 1994 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1994 - 2003 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ''Öğretim Görevlisi, Yardımcı Doçent Doktor ve Doçent Doktor'' unvanları ile görev almış olan Prof. Dr. Mustafa Şehsuvat GÖKGÖZ, 2003 - 2005 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçent Doktor ve Profesör Doktor unvanları ile hasta kabulü yapmıştır. 1996 yılında Cambridge Üniversitesi Addenbrooke’s Hastanesinde Plastik Cerrahi Fellow, 1997 yılında Philadelphia Thomas Jefferson Üniversitesi’nde Kolon ve Rektum Cerrahisi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Şeker hastalığı
Prof. Dr. Mustafa  Şehsuvar Gökgöz
Prof. Dr. Mustafa Şehsuvar Gökgöz
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube