Şeker hastalığı ameliyatı öncesi ve sonrası

Şeker hastalığı ameliyatı öncesi ve sonrası

Ameliyat Öncesi,

Şeker hastalığı ameliyatı öncesi doktor ile hastanın operasyon planlama sürecinde, hasta doktor tarafından bilgilendirilir, hastanın tedavi geçmişi kullandığı ilaçlar hakkında detaylı olarak görüşme yapılır. Hastanın alması ya da bırakması gereken ilaçlar belirlenir. Operasyon öncesi hastanın bağırsaklarını temizlemek amacıyla gerekli ilaçları verilecektir. Bu sayede operasyon sırasında doktor işlemleri kolaylıkla yapabilecektir.

Hastanın hipertansiyonu kontrol altına alınır, operasyonun birkaç gün öncesinde sıvı diyetine başlanır. Sıvı diyeti ile ilgili bilgiyi uzman diyetisyen hasta ile paylaşacaktır. Genellikle çorba, komposto, meyve suları gibi sıvı gıdalardan oluşur. Besinlerin tüketiminin ardından akşam on itibari ile hastanın herhangi bir besin ve sıvı almaması gerekir. Bu da temizlenen bağırsakların temiz kalmasını sağlayacak bir işlemdir. Enfeksiyon ya da komplikasyon riskini en aza indirgemek için uygulanır.

Ameliyat sonrası,

Başarılı bir ameliyat geçirildikten sonra hasta doktorun talimatına uygun olarak bir iki gün hastanede tutulabilir. Bu süreç içinde hastada narkoz durumu devam edecektir, uzman ekip kontrolündeki bu süreçte komplikasyon riskleri de gözetim altında tutulmuş olur.

Bu süre içerisinde hastanın tansiyon tüm vital parametreleri takip edilir. Ameliyatın ertesi gün hastaya sadece su içirilir, hastanın ağız yolu ile beslenmeye uygun görülmesine kadar geçen süreçte metabolizmanın ihtiyacı olan proteinler hastaya serum yolu ile verilir. Başarılı geçen şeker ameliyatı sonrasında hasta iki gün içerisinde sıvı beslenmeye geçebilir. Sıvı besinlerin iki üç saat aralıklarla küçük öğünler şeklinde alınması uygun olacaktır.

Hasta bu süreçte baş dönmesi bitlinlik gibi durumlara maruz kalabilir, ancak bu durum tamamen geçici bir süreçtir, hastanın bu süreçte akciğerlerini güçlendirmek amacıyla nefes egzersizleri yapması gerekebilir.

Hastaneden ayrılma,

Ameliyat sonrasında 2-5 gün içerisinde hasta hastaneden ayrılıp evine gidebilir.

İlk aylık süre içerisinde hastanın mide koruyucu, safra kesesi koruyucu ilaçlar alması gerekebilir bu ilaçların bilgisi hastaya doktor tarafından hastaneden ayrılmadan önce verilecektir.

Hasta evinde günlük şeker oranını, kilosunu ve tansiyonunu not ederse ilk ay kontrolünde doktorla birlikte bunları değerlendirebilir. Alması gereken bir ilaç ortaya çıkarsa böylece daha kolay belirlenebilir.

Ameliyat sonrası yaşam,

Şeker ameliyatı sonrasında hastanın hayat kalitesi giderek yükselmektedir. İlk etapta özellikle ilk iki ay için hasta biraz zorluk çekebilir, bunun sebebi dikkat etmesi gereken alışık olmadığı bir yaşam sürecine girmiş olmasının yanı sıra bu dönemdeki bitlinlik ve yorgunluk hissinden kaynaklıdır. Operasyon sonrası hastanın vücudu da yeni yaşamına alışmaya çalışır, her alışma döneminde olduğu gibi bu dönemin ilk başları biraz yorucu ve sıkıntılı geçebilir.

İlk hafta hastada bulantı hissi oluşabilir, su içmekte bile zorluk çekebilir ancak tüm bunların geçici olduğunu unutmaması gerekir.

Bu dönem içerisinde hastanın şekeri 90-100 değerlerine düşer.

Şeker hastalığı ameliyatından sonra 3 ay geçtiğinde hasta artık daha konforlu bir yaşama kavuşmaya başlar, kendisinde olan değişikleri hissettikçe psikolojik olarak da kendini iyi hisseder. Bu sürece vardığında hastanın midesi beyni arasındaki uyaranlar daha sağlıklı çalışmaya başlar yemek yeme ve doygunluk hisleri oturur. Hasta artık yeni yemek düzenine de alışmaya başlamıştır. Bu dönemde yemek ve su tüketimi konusunda rahatladığı için bitkinlik ve yorgunluk hislerinden de kurtulmaya başlar.

Ameliyat sonrası 6. Aydan itibaren diyabet hastası gibi davranmaktan vazgeçmeye tatlı tuzlu yiyeceklerden yiyebilmeye başlar, ancak hasta tüm hayat düzenini yeni şekliyle kurmalıdır, bu tüm hayatını etkileyecek bir yaşam biçimi haline dönüşmelidir.

Operasyondan bir yıl sonra hasta takviye vitamin ya da kalsiyum gibi gereksinimler hissetmez, daha az yemesine rağmen metabolizmasının tüm ihtiyacını karşılayabilir duruma gelir.

Şeker hastalığı ameliyatı insülin üreten beta hücrelerinin daha rahat çalışmasını ve pankreasın normale dönmesini sağlar.

Şeker hastalığı ameliyatı sonrası kalsiyum ve vitamin ilacı kullanılır mı?

Şeker hastalığı ameliyatı metabolizmada herhangi vitamin ya da kalsiyum eksikliği oluşacak bir durum ortaya çıkarmaz, belirttiğimiz gibi hasta ilk aylarında bu takviyelere ihtiyaç duyabilir ancak bu sürekli bir durum değildir. İnce bağırsakta hemen hemen hiç kısalma olmadığından bağırsak kendi görevini görmeye devam edecektir yani emilim düşmez. Sadece yiyeceklerin ince bağırsak içerisindeki akışı değişir yani operasyon sonrası tüketilen yiyecekler en son gitmesi gereken bölüme ilk olarak gelir, ilk gitmesi gereken bölüme daha sonra gelir, bu halde yine tüm ince bağırsağı dolaşmış olur.

Ameliyat sonrasında tüketilen besinler ince bağırsağın son bölümü olan “ileum”olarak bilinen kısma daha önce geldiği için “neuro-endocrine break” olarak adlandırılan hormonal etkileşim mekanizmasını aktif hale geçirir. Bu sebeple hasta operasyon sonrası daha kısa sürede daha az porsiyonlarla tokluk hissine ulaşır.

Metabolizma için önemli olan tüm vitaminler, demir, B12, folik asit, bakır, çinko, D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi her çeşit mineral ve vitaminler operasyon sonrası da emilerek yerine konmaya devam eder.

Hasta ameliyattan sonraki ilk ay içerisinde sıvı beslendiğinden ve çok az miktarla doygunluk hissine ulaştığından bu vitamin ve mineraller tablet desteği ile alınır ancak belirttiğimiz gibi bu sürekliliği olması gereken bir tedavi değildir. Sadece ilk ay içerisindeki eksiği tamamlamaya yönelik bir işlemdir.

Şeker hastalığı operasyonu ardından ilk üç aylık dönem içerisinde dışkılama miktarı artar, ve yumuşak kıvamlı olur. İshal durumu görülebilir. Bu durum normaldir ve hasta su tüketimine ciddi şekilde önem göstermelidir. İshal kişinin aşırı derecede sıvı kaybetmesine neden olur bu yüzden kaybedilen sıvının yerine konulması gereklidir. Eğer kaybedilen sıvı yerine su içilerek konulmazsa hastaya serum takviyesi gerekir, bu da hasta için yeniden hastaneye gelme, hastanede kalma durumlarını ortaya koyar. Bu hastanın fiziksel ve psikolojik olarak yeniden hasta hissine kapılmasına neden olacağından olumsuz bir durum olarak aksedebilir.

Şeker hastalığı ameliyatından sonra hastanın daha az açlık hissedeceğini belirtmiştik aynı şekilde susama hissi de kaybolur, hastanın kendisini su içmeye zorlaması gerekebilir. Su tüketimi hastanın böbrekleri içinde oldukça önemlidir.

İshal dönemlerinde özellikle sıvı tüketiminin takibi önem kazanır. Hasta ne kadar su içtiğinden emin olmalıdır. Çok sık olmamakla birlikte uzman doktor bazı durumlarda ishal için ilaç kullanılmasını önerebilir. Aşırı sıvı kaybında serum tedavisi ile hasta rahatlatılmaya çalışılır.

İshal döneminde hastanın lifli sebzelerle beslenmesi doğru olacaktır.

Ameliyat sonrası takipler konusunda doktor hastayı bilgilendirecektir, birinci ayda üçüncü ayda ve altıncı ayda takipler doktor tarafından gerçekleştirilir, sonrasında birinci yıl ve ikinci yıl da yine kan ve idrar tahlilleri ile takip sağlanır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Şeker hastalığı
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube