Seboreik keratoz

Yaşla birlikte görülme sıklığı artan Seboreik keratoz isimli benlere değindim.

Seboreik keratoz

SEBOREİK KERATOZ

İyi huylu tümörlerden en sık görülenidir. Kalıtsaldır, genellikle 30 yaş sonrası ortaya çıkar yaş aldıkça sayısı yüzlerce olacak kadar artış gösterebilir. Erkek cinsiyette daha sık gözlenir.

Siyah, kahverengi renklerde, küçük hafif deriden kabarık, üzeri tırtıklı veya düz yağlı ve bazende kötü görünümlere sahiptir.

Yüzeyindeki yağlı his nedeniyle yağ beni olarak da bilinir. Üzerinde yüksük benzeri açıklıklar, delikler bulunur.

En sık yüz, saçlı deri, üst gövde de gözlenir. Kadınlarda meme altında yerleşebilir ve sıklıkla travmaya uğrarlar. Koyu tenli bireylerde genellikle çok sayıda olurlar.

Özellikle aniden, çok sayıda ortaya çıkan seboreik keratozlar, iç organ kanserleri açısından bir işaret olarak kabul edilmektedir.

Tanı, dermatoloji uzmanı tarafından konur. Dermoskopik görüntüsü şüpheli olan vakalarda kesin tanı deri biyopsisi ile konabilmektedir.

Bazı tipleri deri kanseri ile benzer görüntüye sahip olabilmektedir.

Kozmetik nedenler dışında tedavi gerektirmezler. Tahriş edildiklerinde veya kaşıma nedeniyle  kanama, ağrı veya sekonder enfeksiyon olabilir.

Tedavi olarak; kazıma-küretaj, elektrokoterizasyon, kriyoterapi, lazer sistemlerinden fraxionel co2 lazer ve plazma ile mümkündür.

Bu makale 6 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatma Erden

Uzm. Dr. Fatma Erden, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Dermatoloji uzmanı olmuştur.

Uzm. Dr. Fatma Erden, mesleki çalışmalarına ise şu an Uzm. Dr. Fatma Erden Muayehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ciltten kabarık benler
Uzm. Dr. Fatma Erden
Uzm. Dr. Fatma Erden
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube