Şaşılık(strabismus)

Prof. Dr. Raciha Beril Küçümen
Prof. Dr. Raciha Beril Küçümen
6 Eylül 2017190 görüntülenme
Randevu Al
Şaşılık(strabismus)

Normalde iki göz aynı noktaya bakar.Beyin iki ayrı gözden aldığı görüntüyü birleştirerek üç boyutlu bir görüntü oluşturur.Bu üç boyutluluk hali derinlik duygusunun oluşmasını sağlar.

Gözlerimizin ikisi de karşıya baktığında normalde paraleldir. Şaşılık bu paralelliğin bozulduğu durumdur. Gözlerden biri tam karşıya bakarken;diğeri içe, dışa,sağa ,sola bakabilir. Bu sorun sürekli belirgin olabileceği gibi, sadece belli bir yöne bakmalarda da ortaya çıkabilir.

Gözlerden biri başka bir yöne baktığında beyine iki farklı görüntü gider. Bu durumda beyin şaşı gözden gelen görüntüyü yok sayacak ve sadece sağlam gözün ilettiği görüntüyü kabul edecektir. Bu da çocukta derinlik hissinin oluşmamasına neden olacaktır. Çocuklarda sağlıklı görme seviyesi her iki göz normal pozisyonda durduğu zaman ortaya çıkacaktır.

Nedenleri:

-Kalıtsal olabilir,
-Anne-baba’nın Akraba olması ( Kan Bağı çok uzaktan bile olsa!! )
-Gözü hareket ettiren kaslardaki anormallikler
-Gözlük ihtiyacı olduğu halde kullanılmaması,
-Zor Doğum,
-Annenin hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanması
-Küçük yaşta geçirilen ağır ve ateşli hastalıklar
-Şiddetli düşme
-Down Sendromu veya beyin felci gibi durumlar

Tedavi:

Şaşılık tedavisinde amaç görmenin korunması, gözlerin tekrar merkez konuma getirilmesi ve normal görmenin sağlanmasıdır.
Gözlük verilir ya da cerrahi tedavi yapılabilir.

Erişkinlerde Görülen Şaşılık:

Kişinin çocukluğunda şaşılık öyküsü yoksa ve şaşılık, yetişkin yaşlarda ortaya çıktıysa; kişi, beyin tümörleri,myestania gravis,tiroid bezi hastalıkları, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, yönünde incelenmelidir. Göz kaslarını çalıştıran sinirin tahribi de buna neden olabilir. Tabi öncelik nedene yönelik bir tedaviyle bu durumun ortadan kalkmasıdır.

Şaşılıkta Cerrahi Tedavi:

Bu ameliyat erişkinlerde genellikle lokal anesteziyle yapılsa da çocukta genel anestezi altında gerçekleşir. Ameliyatların temel prensibi göz küresine yapışık kasların kuvvetinin azaltılması yada arttırılması veya yerlerinin değiştirilmesi esasına dayanır. Bu ameliyatta göz küresi yerinden çıkarılır , üzerinde ufak bir kesi yapılarak kaslara ulaşılır. Şaşılığın tipine göre kaslarda çeşitli pozisyon değişiklikleri yapılır.

Gerekiyorsa iki göze birden müdahale edilir.Ne yazık ki bazen vaka tekrarlar ve aynı ameliyat gene gerekebilir.

Kanama,enfeksiyon gibi ameliyat sonrası tehlikelerin gerçekleşmediği durumlarda hasta 1-2 günde günlük yaşamına döner.

Şaşılıkta beyin, iyi gören gözden gelen görüntüyü kabul eder ve kötü gören taraftan gelen görüntüyü yok sayar. Bu da kayan gözde, görmenin azalmasına yani göz tembelliğine neden olur.

Etiketler

ŞaşılıkStrabismusŞaşılıkta cerrahi tedaviYetişkinlerde şaşılıkŞaşılık nedenleri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Raciha Beril Küçümen

Prof. Dr. Raciha Beril Küçümen

Prof. Dr. Raciha Beril KÜÇÜMEN, İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1982 - 1988 yılları arasında Hamburg Üniversitesi Eppendort Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Münster Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim ve retina departmanında Yan Dal eğitimini tamamlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır