Doktorsitesi.com

SAĞLIKLI TARİFLER YAPARKEN BAL VE PEKMEZ TÜKETİMİNE DİKKAT

Dyt. Büşra Dinç
Dyt. Büşra Dinç
15 Nisan 2020323 görüntülenme
Randevu Al
SAĞLIKLI TARİFLER YAPARKEN BAL VE PEKMEZ TÜKETİMİNE DİKKAT

Fit tarifler yaparken, özellikle de tatlı yaparken şeker yerine bal veya pekmez koyarız. Peki pişirirken uyguladığınız ısıl işlemin, yaptığınız sağlıklı besini zararlı bir alternatife dönüştürebileceğini biliyor muydunuz ? Bilmiyorsanız sizi HMF ile tanıştıralım. Uzun adı, Hidroksimetil Furfural. NEDİR BU HMF ? Şekerli gıdaların, uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimde uygulanan ısıl işlem sonucu meydana gelen bileşik. Peki, bal ve pekmezdeki HMF miktarının ne kadarı bizim için risk taşıyor? Balda HMF, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinde 40 mg a kadar HMF izin veriliyor. Pekmezde ise en fazla 75 mg-100 mg kadar HMF var. Yapılan çalışmalara göre 60-65 derecede pişirme sonucunda pekmezde 75 mg HMF oluşmaktadır. Ve bizim pişireceklerimiz genelde 180 derece ve üstünde olduğuna göre bu sınırı aşmış oluyoruz. HMF’nin bir takım zararlı mevcut. Yapılan araştırmalar HMF’ nin yüksek dozda alınması ile üst solunum, göz, deriyi tahriş edebileceği ve tümör oluşum riskini arttırabileceğini göstermiştir. Peki nasıl tüketelim ? Bal ve pekmez gibi besinleri, yaptığımız kekleri, tatlıları tatlandırması için koymak yerine doğal meyve pürelerinden faydalanarak tüketebiliriz. Bal ve pekmezi ısıl işleme sokmadan bizzat kendisini yememiz daha sağlıklı olacaktır. Ayda sadece birkaç kez 1-2 tatlı kaşığı bal veya pekmezi tariflerinize ekliyorsanız bir sorun olacağını düşünmüyorum. Ama her yaptığı tatlının içine bal-pekmezi fazla fazla koyanların bu konuda artık daha hassas olması gerek. Ayrıca HMF balın ısıtılmasıyla oluştuğu gibi, uzun süre bekletilmesiyle de oluşabilmektedir. Uygun olmayan şartlarda depolanan ballarda HMF miktarı ciddi oranda artacağından ötürü ışık, depo sıcaklığı ve nem de baldaki HMF miktarını etkileyen faktörler arasında. Bu sebeple bal ve pekmezi karanlık bir ortamda uygun koşullarda saklanmalı ve ısıl işlem görmeden tüketilmeli.

Etiketler

DiyetisyenBalDiyet önerileriPekmezTatlı tüketimiBesinler doğru şekilde nasıl pişirimelidirSağlıklıbeslenmeŞeker yerine alternatiffit tarifler

Yazar Hakkında

Dyt. Büşra Dinç

Dyt. Büşra Dinç

İstanbul doğumlu olan Büşra Dinç, İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi “Beslenme ve Diyetetik” mezunudur. Üniversite eğitimi süresince, Medipol Mega Hastanesi , Ok Meydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Avrasya Hastanesi, Özel Çapa Hastanesi, İEET Genel Müdürlük, Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Rüzgarlıbahçe Aile Sağlığı Merkezi, MEF okulları, Aşkur Catering ve ISS Catering gibi birçok kuruluşta ve hastanede onkoloji, nütrisyon destek, poliklinik, dahiliye, toplu beslenme sistemleri, çocuk ve yetişkin beslenmesi üzerine stajlarını ve çalışmlarını başarıyla tamamlamıştır. Üniversitede bitirme projesi olarak “Beşiktaş, Kasımpaşa ve Medipol Başakşehir Spor Kulüplerinde Oynayan Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi ” üzerine tez hazırlamıştır. Fitslim Sports Club’da 8 ay boyunca sporcu diyetisyenliği yapmış ardından çok yönlü zayıflama metotları uygulayan özel bir klinikte 2 yıl çalıştıktan sonra yöneticisi olduğu ‘Büşra Dinç Sağlıklı Yaşam Merkezi ‘ ni kurmuştur. Psikolojiye duyduğu ilgiden ötürü diyet psikolojisi üzerinde araştırmalarına devam eden Büşra Dinç, Türkiye’de sağlıklı beslenme ile ilgili birçok seminer, kongre ve panele katılmıştır. Kişisel gelişime önem veren Büşra Dinç, Yaşam Koçluğu ve NLP uzmanlığı almış olup seanslarında gerektiğinde bu metodu kullanarak danışanlarında kalıcı değişimler gözlemektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır