Sağlıklı mutfak nasıl oluşturulur?

Sağlıklı mutfak nasıl oluşturulur?

Sağlıklı beslenmek, sadece market alışverişi yaparken sağlıklı ürünler seçmek veya organik başlığı altında satılan ürünleri tercih etmek demek değildir. Eğer sağlıklı beslenmeye başlamak istiyorsak işe önce mutfağımızdan başlamalıyız. Çünkü aldığınız ürün ne kadar sağlıklı ve temiz olursa olsun, onu yanlış bir kapta saklarsanız veya yanlış materyal içeren bir tencerede pişirirseniz, maalesef hiçbir anlamı kalmıyor.

Öncelikle, yanmaz/yapışmaz tavaların aslında çok sağlıklı olmadığını öğrenerek işe başlayalım. “Teflon” adı altında satılan tavalar, aslında zararlı kimyasallar sebebiyle yiyecekleri yapıştırmıyor ve özellikle ısının etkisiyle de bu kimyasalları çevreye yayıyor. Bu sebeple teflon tava ve tencereleri mutfağınızdan uzak tutunuz.

Alüminyum ciddi derecede nörotoksik bir maddedir yani sinir hücrelerini tutar, oksidatif stres yaratır ve enerji kaynağımız olan mitokondrilere zarar verir. Yine ısı ile yiyeceklere geçişi artar ve özellikle asidik ve baharatlı yiyeceklere bulaşma riski daha fazladır. Bu sebeple yiyeceklerinizi direkt alüminyum folyo ile temas ettirmeyin. Özenle hazırladığınız sebzeli güvecinizin, üzerini alüminyum folyo ile kapattığınız için bolca alüminyum içermesine sebep olmak istemezsiniz değil mi?

Plastiklerin tümü endokrin bozucu işlevi olan risk faktörleridir. Farkına varmasanız da zamanla organlarınızın işlevini azaltabilir ve bağırsak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Özellikle BPA’ların bağırsak içi inflamasyonu arttırdığı ve bağırsak fonksiyonunda birtakım değişikler meydana getirdiği çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Bu da bağırsak geçirgenliğini arttırarak, ülseratif kolit ve chron hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarını tetiklemekte. Bunun yanı sıra, satın alacağınız bir plastik ambalajda 3 numara veya PVC yazıyorsa, hemen elinizden bırakınız. Oldukça kanserojen bir maddedir. Yine de bir şekilde mutfağınıza plastik bir saklama kabı sokmuşsanız – en güvenilir olanlar 2, 4 ve 5 numaralı olanladır- en azından içerisine yağ içeren ve sirke, turunçgiller, domates gibi asidiklik oranı yüksek yiyecekleri koymayınız. Ayrıca arabada bırakılan ısınmış şişelerdeki suları kesinlikle içmeyiniz.

Paslanmaz çelik tencere ve tavalar, gerçek seramik ürünler ve cam araç gereçler en sağlıklı ürünlerdir. Mutfağınızdaki bütün ürünleri bu materyaller ile değiştirmenizi öneririz.

Bu makale 14 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya

1998’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2004 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığını aldı. Tamamlayıcı tıp metodlarıyla ilgili özel uzmanlık alanları Proloterapi, Nöralterapi , Akupunktur, Ozon Terapi, Mezoterapi ve PRP’dir. 2007 Gazi Üniversitesi Akupunktur Eğitim Programına katıldı. Akupunktur Eğitim Sertifikasını aldı. Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Derneği Mezoterapi kursuna katıldı. European Cooperation of Medikal Ozone Societies, Ozon terapi eğitimi aldı. 2008 Bilimsel Tamamlayıcı Tıp ve Regülasyon Derneği Detoksifikasyon – Şelasyon Eğitimi ve Kulak Akupunkturu eğitimlerini tamamladı. 2009 2006 yılında başladığı Nöralterapi eğitimini 2009′ da tamamladı. Huneke’ye Göre Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği mezuniyet ser ...

Etiketler
Sağlıklı beslenmek
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya
Uzm. Dr. Ülkü Sarpkaya
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube