Doktorsitesi.com

SAĞLIKLI BİR YAZ GEÇİRMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 6 PÜF NOKTA

Dyt. Harun Can
Dyt. Harun Can
20 Haziran 2016131 görüntülenme
Randevu Al
SAĞLIKLI BİR YAZ  GEÇİRMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 6 PÜF NOKTA

1-KAHVALTI: Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güne erken başlamak hem zinde tutar hem de metabolizmamızı daha erken çalıştırmış oluruz. Yaz aylarında yapılacak kahvaltılar az yağlı peynirler, yumurta, zeytin ve sebze tercih edilebilir. Kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine ıhlamur, taze sıkılmış meyve suyu veya bitki çayları tercih edilebilir.

2-PİŞİRME YÖNTEMİ: Pişirme yöntemlerinde haşlama, ızgara, fırında pişirme veya kendi suyunda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanmalıyız. Yani kızartma kavurma gibi yöntemlerden uzak durmalıyız. Çünkü yağlı yemek tüketimi özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olur.

3-MEYVE VE SEBZE TÜKETEK: Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alması için meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmelidir. Meyve seçimimiz taze ve hormonlu olmayanlardan taraf olsun. Elma, armut gibi kabuklu meyveler kabuğuyla yenmelidir böylece posasından faydalanmış oluruz. 

4-LİFLİ BESİNLER TÜKETMEK: Kan şekerini hızlı yükselten beyaz un ürünleri yerine tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Yeterli lif alımı bağırsaklarımızı da çalıştıracak hazımsızlık ve kabızlık sorunu yaşayanlar için faydalı olacaktır.

5-YETERLİ SIVI TÜKETİMİ: Su düzenli içtiğimiz vazgeçilmez içeceğimiz olmalıdır. Günde en az 2,5 litre su içilmelidir. Özellikle yaz aylarında terlemeyle vücudumuz sıvı kaybeder. Bu anlamda yazları sıvı ihtiyacımız daha da artar. Sıvı tercihimiz yazın serinleten ve mineral ihtiyacımızı da karşılayacak olan ayrandan yana olmalıdır. Kafein içeriği yüksek kahve ve gazlı içecekler çok tercih edilmemelidir.

6-DÜZENLİ EGZERSİZ: Yazın aldığımız kilolardan kurtulmak için düzenli egzersiz şart. Egzersiz tempolu yürüyüş, yüzme sporları tercih edebiliriz. Tempolu yürüyüş en idealidir. Yürüyüşü haftada en az 5 gün 30 dakika şeklinde yapabiliriz. Böylece kas, kemik ve kalp sağlığımızı korumuş oluruz.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Harun CAN

Etiketler

DiyetisyenYaz gelmeden harekete geçinDiyete yardımcı besinlerDiyet olup kilo vermeyenlere dikkatDiyete başlarkenDiyet planlamaYazın beslenmeDiyetteyimDiyet ve egzersizDiyet içeriğiDiyetisyen kontrolünde zayıflama tedavisiDiyetisyen kontrolünde kilo verilmesiDiyetisyen kontrolünde kilo kaybıDiyetisyen kontrolünde zayıflamaDiyetisyen kontrolünde diyetDiyetisten tanımıDiyetisyen kontrolunde beslenme

Yazar Hakkında

Dyt. Harun Can

Dyt. Harun Can

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır