Doktorsitesi.com

Sağlıklı Beslenmenin 4 Altın Kuralı

Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
20 Ocak 201682 görüntülenme
Randevu Al
Sağlıklı Beslenmenin 4 Altın Kuralı

Her Öğünde Dikkat Etmeniz Gereken 4 Önemli Şey!

Diyetin kişiye özel olması gerektiğini gözardı etmeden, sağlıklı beslenme için çok önemli dört kritik noktadan söz edeceğiz. Bu dört stratejiyi kullanarak, ciddi fiziksel değişim gösterebileceğinizi garanti ederiz.

1-Pişirme Metoduna Önem Verin

Hangi gıdanın tüketildiği yanısıra, gıdaların nasıl hazırlandığı da çok önemlidir. Gıdaların pişirilme şekilleri kaç kalori eklendiğini, ne kadar yağ ilavesi olduğunu ve besin öğelerinin ne kadarının sağlıklı kaldığını belirler. Bu basit faktör, kilo verme hedefinizi gerçekleştirmenizi kolaylaştırabilir veya baltalayabilir.

Bu nedenle, alttaki şekillerde hazırlanan gıdalardan kaçının:

-Kızartılmış ve çok işlenmiş gıdalar

-Yapay ve ambalajlı gıdalar

-Kremaya bulanmış gıdalar

-Sote edilmiş gıdalar

Aşağıdaki gıdaları ise tercih edin:

-Izgara edilmiş gıdalar

-Haşlanmış besinler

-Fırında pişirilmiş gıdalar

2-Öğünlerinizin Çoğunun Proteinden Oluşmasına Dikkat Edin

Kalori ihtiyacının büyük bölümü de kaliteli protein kaynaklarından karşılanabilir. Aklınızda tutmanız gereken ilk kural, bunların yüksek kalitede ve sağlıklı şekillerde hazırlanmış olmasıdır. İyi protein kaynakları: Balık, tavuk, hindi, yumurta, yağsız kırmızı et ve baklagillerdir.

3-Yüksek Miktarda Lif Almayı İhmal Etmeyin

Sağlıklı yeme ve formda kalmanın en önemli parçalarından biri liflerdir. Lifli gıdalar vitamin ve besleyicileri sunarken, düşük kalori almanızı sağlarlar. Tabağınızın en az üçte ikisini lifli sebzelerle doldurun. Sağlıklı lif kaynakları salatalar, mevsim sebzeleri ve meyvedir.

4- Nişastadan Uzak Durun

Pek çok bilinçli diyetçinin bile atladığı nokta budur. Oysa kural basittir, yüksek proteinli ve düşük kalorili bir beslenme şemasında nişastalı gıdalara yer yoktur. Kaçınılması gereken nişastalı ürünler patates, makarna, pirinç, ekmek ve krakerlerdir.

Elbette en önemli ve son nokta da, sağlıklı beslenmenin zorlayıcı bir egzersiz rutini ile birleştirilmesi gerektiğidir.

Etiketler

Sağlıklı beslenme nasıl olmalıSağlıklı beslenmenin yollarıDoğru beslenmek için nelere dikkat edilmelidir

Yazar Hakkında

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır